„Euro se află într-un trend de apreciere faţă de leul românesc. Avansând, chiar cu paşi mici, este posibil ca zilele următoare să ne aducă noi niveluri record ale EUR/RON. Investitorii sunt preocupaţi de alterarea unor variabile macro, în special deficitul bugetar, în condiţiile în care acesta era deja sub presiune într-o perioadă de criză indusă de situaţia din sănătate, iar legea pensiilor induce cheltuieli suplimentare majore. Pentru moment, variaţiile sunt lente, dar incertitudinea din jurul estimării noastre de final de an de 4,96 este în creştere, cu o dezvoltare asimetrică a riscului de depăşire a acestui palier. Direcţia viitoare va depinde atât de evoluţia pandemiei şi, în bună parte corelată cu aceasta, a încasărilor bugetare, cât de şi eventuala aplicare, şi mai ales, pentru câtă vreme, a noii legi referitoare la pensii”, a subliniat Claudiu Cazacu.
Leul s-a depreciat, miercuri, cu 0,51 bani faţă de euro (0,10%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8641 lei/euro.
BNR a cotat marţi euro la 4,8590 de lei.
Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8576 şi 4,8708 lei pentru un euro.
Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.
Au fost înregistrate 242 voturi ‘pentru’, 147 ‘împotrivă’ şi 11 abţineri.
Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.