Nu există niciun fel de motiv care să blocheze accesul României în spaţiul Schengen – Cazanciuc
‘Am avut la începutul anului un raport foarte bun, am avut evaluare în septembrie, o să avem o nouă evaluare în decembrie şi sper ca în ianuarie să avem de asemenea un raport foarte bun şi acest raport să fie acel ceva care să arate până la urmă că nu există niciun fel de motiv, nici formal, nici de altă natură, care să blocheze accesul României în Spaţiul Schengen. Progrese în viitorul raport MCV: avem rezultate foarte bune în continuare în tot ce înseamnă instanţe şi parchete, fie că discutăm de cauzele penale, fie că discutăm despre deciziile instanţelor. Avem progrese importante pe ceea ce înseamnă norme’, a evidenţiat ministrul Justiţiei.
Robert Cazanciuc a subliniat că România şi-a respectat angajamentul de la începutul anului şi din anii trecuţi de a avea în vigoare codurile penale, ca un instrument care ajută procurorii în anchete, ca un instrument care apropie cetăţeanul de justiţie, deşi acest lucru a presupus un efort uriaş. ‘Nu a fost un efort uşor, în doi ani de zile noi avem în vigoare 4 coduri, ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în UE. E un efort care cade în mare măsură pe magistraţi şi MCV-ul monitorizează şi acest efort pe care îl fac magistraţii şi Ministerul Justiţiei, în încercarea de a asigura resursele materiale şi umane. Suntem în dialog cu instanţele pentru a vedea ce este de făcut în continuare, să spunem acordul final pe unele instituţii din noile coduri, suntem în continuare preocupaţi de a asigura resursele umane’, a afirmat ministrul.
El a menţionat că există un memorandum asumat la nivelul Guvernului, la finalul anului 2012, prin care trebuie suplimentat numărul de posturi din sistem, iar aceste suplimentări se vor face în continuare, în special în zona grefierilor, unde este foarte mare nevoie.Potrivit ministrului, codurile noi au adus sarcini în plus pentru instanţe, mai ales în zona grefierilor, şi şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul anului să existe aproximativ 150 de posturi noi de grefieri în sistem în aşa fel încât să fie repartizate la nivelul întregii ţări.
‘Şi acest aspect al efortului uman este monitorizat în continuare în MCV. Şi cu siguranţă va fi remarcat ca un progres, ca o formă de a ne respecta angajamentele. Practic, la ce se uită în mod special partenerii europeni: la a ne respecta angajamentele. Important e ca atunci când spunem ceva să şi facem, nu doar să dăm speranţe deşarte oamenilor. Dacă partenerii vor vedea în mod constant că ceea ce spunem şi facem, cu siguranţă putem avea şi progrese’, a subliniat Cazanciuc.
Acesta a precizat că printre priorităţile ministrului Justiţiei, dincolo de cele politice majore cum ar fi ‘MCV-ul şi conexiunea nemeritată pentru România pe Spaţiul Schengen’, trebuie crescută încrederea populaţiei în actul de justiţie.
În privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, Robert Cazanciuc a nuanţat că mare parte dintre statele membre ale UE sunt convinse că aceasta este o decizie politică, dar că există câteva rezerve la nivelul unor state. ‘Cum le putem convinge? Prin dialog, arătând că suntem un partener egal cu toţi, un partener în care să aibă încredere fără niciun fel de suspiciuni, partener egal în jurul unei mese rotunde. Depinde în mare măsură de noi să facem acest lucru, să-i convingem pe aceşti oameni că noi suntem un partener de încredere loial, că respectăm valorile Uniunii Europene, că respectăm angajamentele luate la aderarea la UE şi că ne-am comportat ca parteneri egali în toată această perioadă, de la admitere şi până acum. Există un firesc în această reţinere pe care o manifestă unele state. Şi noi atunci când nu avem încredere suntem reţinuţi în a lua anumite decizii, dar cred că formal lucrurile sunt demult depăşite în ceea ce priveşte condiţiile tehnice, rămâne doar ca la nivel politic să convingem că trebuie să fim în spaţiul Schengen cât se poate de repede’, a accentuat Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a participat miercuri, la Sighişoara, la inaugurarea sediului reabilitat al Judecătoriei, în urma unei investiţii în valoare de peste 2,4 milioane de lei, din fondurile ministerului.