Cazinoul din Constanţa, inclus pe lista celor mai periclitate 12 monumente culturale din Europa
‘Alături de 11 edificii de patrimoniu de pe tot continentul, Cazinoul va concura pentru finala în care şapte monumente din Europa aflate în stare de degradare se vor afla în atenţia Comunităţii Europene, lista acestora urmând a fi publicată pe 15 martie’, a declarat Daniela Costea, reprezentanta ARCHÉ, în conferinţa de presă găzduită de Sala pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) din Constanţa.
Asociaţia a organizat şi o dezbatere pentru sensibilizarea responsabililor instituţionali cu privire la efortul de salvare şi reabilitare a clădirii Cazinoului, monument istoric de importanţă naţională şi simbol al oraşului.
‘Asociaţia ARCHE a propus Cazinoul din Constanţa pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra – federaţie paneuropeană – ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Noi încercăm să creăm o punte de dialog între principalele instituţii române implicate în gestiunea Cazinoului, angrenând de asemenea în dezbatere experţi naţionali şi internaţionali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atât pentru monumentul istoric, cât şi pentru zona peninsulară a Constanţei. De asemenea, dorim ca prin acţiunile noastre şi ale partenerilor să consolidăm vocea reprezentaţilor mediului de afaceri şi a comunităţilor locale şi să le oferim şansa de a se implica activ în salvarea simbolului oraşului’, a declarat arh. Eugen Pănescu.
Reprezentanţii ARCHE au mai subliniat faptul că prin intermediul programului 7 Most Endangered sunt identificate monumente şi situri din Europa aflate în pericol de distrugere şi sunt mobilizaţi parteneri publici şi privaţi, pe plan local, naţional şi european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Prin acest program, patrimoniul românesc a beneficiat în 2014 realizarea unei strategii pentru salvarea a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei.
În cadrul dezbaterii, reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Investiţii (CNI), care a preluat clădirea de patrimoniu de la Primăria Constanţa pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare, au anunţat că se va relua licitaţia pentru Cazino şi, totodată, că au cerut de la primărie documentele necesare pentru completarea documentaţiei.
De asemenea, s-a adus în discuţie şi faptul că protocolul de predare a clădirii de la Primărie către CNI nu stipulează obligaţia legală a vreuneia dintre părţi de a asigura conservarea clădirii de patrimoniu, până la finalizarea reabilitării, pe întreaga perioadă a procesului de restaurare.