Cazul Navalnîi: Merkel nu exclude consecinţe pentru Nord Stream 2 – purtător de cuvânt

Economica.net
07 09. 2020
merkel_32856500_89465100

Întrebat dacă eventualele sancţiuni împotriva Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi ar putea viza şi proiectul de gazoduct Nord Stream 2, Steffen Seibert a răspuns în cadrul unei conferinţe de presă regulate: ‘Cancelarul consideră că ar fi greşit să excludem aceasta chiar de la început’.

Ministrul de externe german Heiko Maas a făcut duminică afirmaţii în acelaşi sens, declarând că ar ‘fi greşit să excludem a priori’ consecinţe pentru Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Germania şi Europa cu gaze naturale ruseşti, într-o intervenţie la postul public de televiziune ARD.

Maas a dat câteva zile termen Moscovei pentru a ‘contribui la clarificarea’ a ceea ce s-a petrecut în cazul Navalnîi, potrivit cotidianului Bild.

În caz contrar, ‘va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noştri’ europeni, a avertizat ministrul de externe german, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

În cazul unor sancţiuni, acestea ar trebui să fie ‘ţintite’, a adăugat Heiko Maas, evocând în special o posibilă îngheţare a proiectului Nord Stream 2.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, este în prezent spitalizat la Berlin.

Potrivit guvernului german, el a fost otrăvit ‘fără echivoc’ în Rusia, în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi alte cancelarii occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în cazul otrăvirii opozantului rus.

Kremlinul a denunţat luni tentative ‘absurde’ de a acuza Rusia de această otrăvire.

‘Orice tentativă de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat (cu Navalnîi, not.red.) este inacceptabilă în opinia noastră’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care ezită să-i spună pe nume opozantului rus, referindu-se la acesta ori cu ‘el’ sau cu ‘pacientul de la Berlin’, conform Eho Moskvî.

Rusia a reproşat Berlinului ‘întârzierea procesului de anchetă pe care ea îl solicită’ şi că nu ar fi transmis autorităţilor ruse date ale dosarului.

Moscova nu a primit încă aceste date, dar se aşteaptă ca Germania să furnizeze Rusiei toate informaţiile necesare ‘în următoarele zile’, a mai spus Peskov.