CC: Riscurile concurenţiale pe piaţa profesiilor liberale provin de la asociaţiile profesionale

Principalele riscuri la adresa concurenţei pe piaţa profesiilor liberale cu profil economic provin din eventuale coordonări ale comportamentului concurenţilor de pe piaţă ca efect al influenţei şi puterilor de autoreglementare deţinute de asociaţiile profesionale, apreciază Consiliul Concurenţei.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 09:29

Instituţia a analizat gradul de concurenţă din patru pieţe reprezentând profesiile liberale cu profil economic, respectiv evaluatori, contabili, practicieni în insolvenţă şi auditori financiari.

Aceste profesii liberale prezintă o serie de elemente comune din punctul de vedere al gradului de concurenţă, respectiv numărul relativ ridicat de membri (prestatori de servicii), în special prin comparaţie cu anumite profesii cu profil juridic (notari şi executori judecătoreşti), o relativ redusă reglementare a concurenţei (din perspectiva barierelor la intrare şi a comportamentului de piaţă), existenţa unor bariere calitative proporţionale cu necesitatea protejării concurenţei la intrarea în profesie, dar şi existenţa unor companii cu reputaţie şi putere de piaţă în raport cu restul membrilor profesiei, fapt care denotă existenţa a cel puţin două categorii de consumatori ai acestor servicii, consumatorii de dimensiuni mari şi consumatorii de dimensiuni reduse, IMM-uri sau chiar consumatori persoane fizice în cazul serviciilor de evaluare imobiliară, conform autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei.

Potrivit Consiliului, gradul de reglementare a intrării pe piaţă este relativ scăzut pentru cele patru profesii, cel mai scăzut fiind în cadrul contabililor, iar reglementarea comportamentului de piaţă este foarte redusă pentru toate profesiile. De asemenea, valoarea indicelui care măsoară gradul de protecţie acordat consumatorilor arată că există un accent de ansamblu al reglementărilor mai degrabă în favoarea consumatorilor decât în favoarea membrilor profesiilor.

„Principalele riscuri la adresa concurenţei provin din eventuale coordonări ale comportamentului concurenţilor de pe piaţă ca efect al influenţei şi puterilor de autoreglementare deţinute de asociaţiile profesionale, respectiv CECCAR, ANEVAR, UNPIR şi CAFR. Anumite activităţi din economie depind în mod obligatoriu de accesul la unele dintre serviciile prestate de membrii acestor profesii, fapt care poate duce la utilizarea puterilor de autoreglementare ale asociaţiilor profesionale în scopul restrângerii gradului de concurenţă în aceste pieţe. Efectele unor astfel de comportamente pot fi la rândul lor limitate de numărul relativ ridicat de prestatori şi de faptul că beneficiarii sunt de cele mai multe ori întreprinderi care au la rândul lor putere de negociere şi acces la informaţii”, se mai spune în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...