Judecătorii constituţionali au admis obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurenţei 21/1996 este neconstituţională.
„În esenţă, Curtea a reţinut că au fost încălcate dispoziţiile art.147 alin.(2) şi (3) din Constituţie, ca urmare a nerespectării de către Parlament, în cadrul procedurii de reexaminare a legii, a celor statuate de Curtea Constituţională în Decizia 18 din 15 februarie 2023, eliminându-se, în mod nejustificat, dintre criteriile de selecţie a membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale menţiunea care definea domeniul în care este necesară experienţa profesională, circumscris iniţial activităţi specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport” se precizează în comunicat.
De asemenea, Curtea a constatat că normele tranzitorii cuprinse în art. III din legea criticată sunt neclare, generând o incoerenţă legislativă, de natură să aducă atingere principiului securităţii juridice, fiind nesocotite astfel dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie.
A fost a doua oară când şeful statului a trimis Curţii Constituţionale o sesizare privind actul normativ.