În urma deliberărilor, judecătorii Curții Constituționale au hotărât în unanimitate să admită obiecția și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său.
Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit că fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau că fiind unul exceptat de la această obligație.
ARTICOLUL 111 (1) Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie.
De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.
ARTICOLUL 138 (5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.