CCR a decis că legea pentru amânarea plății contribuțiilor și facturilor la utilități este neconstituțională

Economica.net
06 05. 2020
ciocan_curtea_constitutionala_ciocan_am_21_1_12435500_59975300

Curtea a fost sesizată de obiecția depusă de 71 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. CCR a  reținut,  în  esență,  că  legea  criticată  încalcă  dispozițiile  constituționale ale art.61 alin.(2) care consacră principiul bicameralismului, ale art.111 alin.(l) și ale art. 138 alin.(5) referitoare la informarea Parlamentului și obligația de stabilire a sursei de finanțare pentru cheltuielile bugetare, precum și  ale art.1  alin.(3)  raportat  la  art.1  alin.(5)  din  Constituție  care  consacră  exigențele legiferării în cadrul statului de drept și principiul securitățîi juridice.

Efectul  juridic  al  deciziei de  constatare  a  neconstituționalitățîi  legii  în ansamblul  său  este  circumscris  art.147  alin.(4)  din  Legea  fundamentală  şi jurisprudenţei  Curţii  în  materie,  astfel  că  Parlamentului  îi  revine  în  continuare obligaţia de a constată încetarea de drept a procesului  legislativ,  iar,  în  ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conformă celor statuate prin decizia Curții.

Legea se referea la posibilitatea amânării plății contribuțiilor și a facturilor, în acest ultim caz și pentru persoanele fizice și pentru cele juridice. Iată câteva extrase din ea:

„La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuțiilor de asigurări sociale calculate și reținute de angajator, aferente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt prevăzute la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020”

„La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt prevăzute la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020”

“La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile

La expirarea perioadei de 3 luni menționate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere”