CCR a decis că legea prin care Institutul de Studii al Levantului a fost transformat în instituție publică autonomă este neconstituțională
Cei nouă judecători ai CCR au decis în unanimitate că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, câtși Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituționale, în ansamblul lor.
Curtea a reținut că, în cuprinsul preambulului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, Guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de art.115 alin.(4) din Constituție, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.
Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publică în Monitorul Oficial al României, Partea 1.
CCR a fost sesizată în luna martie de președintele Iohannis cu privire la ordonanță de urgență prin care a fost înființat Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, condus de fostul președinte al României Emil Constantinescu. În solicitarea să, președintele Iohannis aprecia că nu se justifică înființarea unei astfel de instituții prin ordonanță de urgență. Constantinescu deține funcția de președinte al Institutului Levantului, demnitate echivalentă cu poziția de secretar de stat. Mandatul de președinte al acestui Institut avea o durata de cinci ani, Constantinescu devenind președinte în octombrie 2019.