CCR a decis că Legea prin care operatorii din domeniul energetic erau obligați să dețină spații de depozitare este neconstituțională

Economica.net
18 11. 2020
decizia_ccr_privind_completurile_de_trei_qmagazine_56467400_64342100

„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 87 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvați România, Partidului Național Liberal, Partidului Mișcarea Populară și de deputați neafiliați, precum și de Guvernul României și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea art.435 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal este neconstituțională, în ansamblul său”, mentioneaza institutia in minuta deciziei.

În sesizarea transmisă CCR, USR a susţinut că actul normativ restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor, consacrat prin art. 34 – 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Prin obligarea întreprinderilor la suportarea costurilor pentru înfiinţarea depozitelor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, devine dificilă, dacă nu imposibilă, funcţionarea acestora, se mai explica în sesizarea USR.

Potrivit acesteia, se încalcă şi principiul neretroactivităţii, întrucât operatorii economici care deţin deja atestate valabile sunt obligaţi să se supună noii proceduri, în condiţiile în care aceste atestate îşi pierd valabilitatea la data intrării în vigoare a modificării legislative propuse, independent de termenul lor de valabilitate, aducând astfel atingere drepturilor câştigate sub imperiul vechii reglementări. În opinia USR, operatorii economici au aşteptarea legitimă ca atestatele emise în temeiul actualelor prevederi să nu îşi piardă valabilitatea decât ca urmare a revocării din culpă a acestora şi nu ca urmare a manifestării discreţionare de voinţă a legiuitorului.

Totodată, în sesizare se mai arată că dispoziţiile acestei legi contravin prevederilor constituţionale referitoare la libertatea economică, îngrădind libera iniţiativă şi accesul liber al persoanei la o activitate economică.

Conform sesizării USR, mulţi agenţi economici nu mai pot să îndeplinească condiţiile impuse şi vor fi eliminaţi de pe piaţă, „afectând grav cadrul concurenţial şi creând un monopol pentru cei patru operatori principali din România (Petrom, Lukoil, Rompetrol, Mol)”.

USR mai susţine că, prin adoptarea proiectului legislativ în forma actuală, se încalcă principiul predictibilităţii actului administrativ, nefiind prevăzut un termen minim de cel puţin 6 luni înainte de data intrării în vigoare a legii.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii septembrie, această propunere legislativă de completare a Codului fiscal, stabilind că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare. Proiectul a avut aviz negativ de la Guvern şi fusese respins de Senat.

Şi PNL, PMP şi PSD, precum şi deputaţi neafiliaţi au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aceste modificări aduse Codului fiscal.

Tot în dată de 18 noiembrie, judecătorii CCR au admins în unanimitate obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar este neconstituțională, în ansamblul său.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care sunt definitive și general obligatorii și se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.