CCR a declarat neconstituțională prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență. Este nevoie de o lege organică

Economica.net
03 06. 2020
decizia_ccr_privind_completurile_de_trei_qmagazine_56467400_64342100

Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență  a  Guvernului  nr.44/2020 privind  prelungirea  mandatelor  autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea  alegerilor  locale  din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ au fost formulate de 73 de deputați și de Guvernul României.

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor,  a dispus conexarea acestora.

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată,  cu  modificări şi  completări, de  Parlament,  prin  lege.  Or,  prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

În aceste condiţîi, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel   care   va   reglementa,  prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

Deciziile este definitivă și general obligatoriu și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Argumentele  reținute  în  motivarea  soluțiilor  pronunțate  de  Plenul  Curțîi Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publică  în  Monitorul Oficial al României, Partea I.