CCR discută propunerea de revizuire a Constituţiei referitoare la căsătoria între un bărbat şi o femeie
Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea Legii fundamentale.
Pe 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.
Potrivit Coaliţiei pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor.
Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituţie este: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi.
Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Mănuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor.
Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare.
Tot miercuri, CCR dezbate şi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.277 alin. (2) şi (4) din Codul civil, ridicată într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton, Asociaţia ACCEPT, şi în care părţi în cauză sunt – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Art. 277 – Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria prevede : ‘(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. (…) (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile’.