CCR discută sesizarea privind modificarea legii finanţelor publice
PDL, PP-DD şi UDMR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificarea Legii privind finanţele publice, deoarece au considerat că noul actul normativ ar limita dreptul parlamentarilor de a formula amendamente la proiectul de buget.
Deputatul democrat-liberal Claudia Boghicevici a anunţat recent că PDL, PP-DD şi UDMR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea a două articole din acest act normativ.
‘Am depus o sesizare de neconstituţionalitate asupra unei legi care modifică Legea 500 din 2002 privind finanţele publice. Am reuşit să adunăm 82 de semnături, 42 de la PDL, 26 PP-DD şi 16 UDMR. Contestăm articolele 17 alineat 2 şi articolul 36. Acest proiect încalcă Constituţia României şi dreptul parlamentarilor de a reprezenta interesul cetăţenilor, cei care ne-au trimis în Parlamentul României’, a declarat deputatul PDL.
În opinia sa, proiectul de lege limitează menirea parlamentarului.
‘Cred că nimeni nu poate să cunoască mai bine decât un parlamentar necesităţile colegiului din care provine. (…) Proiectul de lege ce face de fapt? Limitează menirea parlamentarului. Deci nu se vor mai lua în considerare decât acele amendamente, deci nu se vor mai dezbate, referitor la bugetul ţării, doar acele amendamente prin care se propun modificări sau completări la proiectul bugetului anual şi anexele acestora, creditele bugetare sau angajamentele prezentate de Guvern. Eu cred că, de fapt, menirea noastră, a parlamentarilor, este aceea de a reprezenta şi de a ţine cont de voinţa cetăţenilor. (…) Nu se poate printr-o lege nouă să vii să modifici aspecte ce ar fi trebuit cuprinse în Regulamentele de funcţionare ale Camerei şi Senatului. Sunt elemente abuzive prin care Guvernul şi majoritatea parlamentară, prin acel procent de 70%, încearcă să excludă acele dezbateri prin care noi, parlamentarii, am avut contribuţii serioase la construcţia bugetului României’, a susţinut Boghicevici.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a afirmat că legea de modificare a Legii 500/2002 ‘se va întoarce chiar împotriva parlamentarilor PSD’.
‘Dacă nu cumva nu a fost făcută cu acest gând, ca să nu le permită să vină cu amendamente, în afara celor hotărâte de guvernanţi şi Ministerul de Finanţe să intre în Legea bugetului’, a adăugat Toader.
Deputaţii au adoptat în septembrie proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 500/2002 a finanţelor publice. Prin actul normativ, la articolul 17, după alineatul (2), s-a introdus un nou alineat, alineatul 2 indice 1, cu următorul cuprins: ‘Parlamentul va lua în dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificări sau completări la proiectul legii bugetare anuale şi la anexele la acesta, la creditele bugetare şi/sau de angajament prezentate de Guvern în structura prevăzută de art. 36 alin. (1)’.