Curtea de Conturi critică băncile pentru locuinţe: au făcut un mecanism prin care au dat fără drept prima de la stat

04 12. 2015
1304101546_banci_locuinte_bcr_raiffeisen_erste_bank_credite_depozite_22176500

Modelul de afaceri al băncilor pentru locuinţe presupune că cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat  250 de euro, iar la această sumă se adaugă şi bonificaţia primită de la bancă. Raportul Curţii de Conturi spune că statul român a alocat fonduri bugetare în cadrul programului „Banca pentru Locuinţe”, dar fără a exista niciun interes din partea autorităţilor în urmărirea eficacităţii acestui program. Au fost selectate spre auditare subvenţiile de la bugetul de stat pentru MDRAP pentru plata „primei de la stat” în cadrul Contractelor de economisire-creditare. În anul 2014 au fost efectuate plăţi din bugetul de stat prin MDRAP pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei.
 
Defalcat pe cele două bănci, subvenţiile au fost de 608,26 milioane de lei pentru BpL în perioada 2008-2014 (de când a început să funcţioneze banca). În cuantumul acestor prime au fost încheiate 563.235 de contracte de economisire-creditare, iar suma totală a depunerilor efectuate de clienţi a fost de 2,97 miliarde lei. La finalul perioadei de economisire însă au fost solicitate doar 2836 credite, faţă de un număr de 184.479 de contracte închise. În acest contrext, programul de succes al programului de stimulare a domeniului locativ pe termen lung a fost de 1,53%.

În perioada 2005-2014, către Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a primit subvenţii de 157.519.842 lei, fiind încheiate 328.805 de contracte de economisire-creditare, iar suma totală a depunerilor efectuate de clienţi a fost de 912.957.800 lei. În condiţiile în care RBL a acordat doar 5264 de credite raportat la 139.537 contracte închise, rata de succes a fost de 3,77%, spune raportul Curţii de Conturi.

Şi copiii au primit prima de stat

Abaterile legale constatate de reprezentanţii Curţii se referă la faptul că BCR Banca pentru Locuinţe SA şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe SA, au gestionat un mecanism de acordare a primei de la stat, solicitată şi plătită de la bugetul de stat, prin care, pentru marea majoritate a contractelor de economisire-creditare cu o durata mai mare de 5 ani, nu au fost respectate condiţiile impuse de prevederile legale, permiţându-se clienţilor băncilor să încaseze fără drept prima de stat.

Băncile nu au condiţionat acordarea primei de stat de obligativitatea justificării prin documente a utilizării în scop locativ a sumelor economisite, adică în scopul prevazut (achiziţia de locuinţe sau modernizarea acestora). În fapt, s-a constatat că băncile pentru locuinţe au permis utilizarea de către clienţi a subvenţiilor primite de la bugetul de stat în alt scop decât cel pentru care au fost acordate. O altă neregulă vizează faptul că respectivele subvenţii au fost acordate şi în baza unor contracte încheiate între bancă şi persoane minore, Curtea de Conturi considerând în aceste cazuri că băncile au interpretat eronat calitatea de client.

În concluzie, Curtea de Conturi a recomandat ca MDRAP (in calitatea de iniţiator al normelor de aplicarea a OUG nr 99/2006) va elabora procedurile necesare prin care statul român să se asigure de buna utilizare a fondurilor publice alocate de la bugetul de stat şi să analizeze indicatorii de eficienţă şi de rezultat ai acestui program. În funcţie de concluziile acestei analize va propune Guvernului adaptarea manierei în care statul se va implica pe viitor în acest program.

Poziţia BCR BpL

În urma publicării acestui articol, staff-ul BCR a trimis ECONOMICA.NET următoarea poziţie:

„Bancile pentru Locuinte (Sistemul Bauspar) reprezinta o institutie europeana de traditie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din Romania, introdus in anul 2002, urmareste intocmai filozofia si practica Sistemului Bauspar european de a stimula atat economisirea cat si creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sanatoase pentru cei care le locuiesc. Prin urmare, legislatia nationala care reglementeaza acest sistem este in perfecta armonie cu legislatia
si practica europena. Bancile de Locuinte din Romania au respectat intocmai aceasta legislatie nationala, astfel incat avem convingerea ca toate aspectele ridicate de echipele de auditori externi ai Curtii de Conturi urmeaza a fi clarificate, in beneficiul final al consumatorilor.

Gospodariile din Romania (familii cu copii, tineri, ori seniori) au nevoie reala de acest sistem, avand in vedere situatia precara a locuintelor din romania si care sunt cele mai proaste din Uniunea Europeana, situatie documentata si in ultimul raport eurostat care puncteaza fara echivoc conditiile deplorabile de locuit din Romania”.