CCR: Parlamentul trebuia încă din 2018 să modifice prevederile din Codul penal privind prescrierea – surse Agerpres

Legiuitorul trebuia să ia măsuri încă din anul 2018 pentru înlocuirea sintagmei "oricărui act de procedură în cauză" din conţinutul articolului din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei, au precizat, joi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.
AGERPRES - joi, 26 mai 2022, 22:01
CCR: Parlamentul trebuia încă din 2018 să modifice prevederile din Codul penal privind prescrierea - surse Agerpres

Judecătorii constituţionali au admis, joi, mai multe sesizări venite de la instanţe din ţară şi au constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă şi incoerentă, Curtea Constituţională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituţională, arată reprezentanţii Curţii Constituţionale.

Potrivit prevederilor Constituţiei şi Legii de organizare, aceştia spun că decizia era obligatorie, în sensul că legiuitorul trebuia să ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme şi „stabilirea unor condiţii clare” prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei răspunderii penale, prin introducerea unor termeni „univoci” cu privire la condiţiile şi termenul întreruperii prescripţiei.

„Din 2018 şi până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea ‘cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea’ a rămas neterminată şi inaplicabilă. În aceste condiţii, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituţional textul rămas în vigoare. Urmează ca legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei 297 din 2018 şi a prezentei decizii. Menţionăm încă o dată că în mod incorect şi nejustificat se reţine că prin decizia noastră am fi eliminat instituţia întreruperii prescripţiei penale”, transmit oficialii Curţii.

Te-ar mai putea interesa și
A doua liberalizare a pieței de energie ar avantaja românii care consumă peste 300 kilowatt-oră
A doua liberalizare a pieței de energie ar avantaja românii care consumă peste 300 kilowatt-oră
Re-liberalizarea pieţei de energie ar putea să aducă românilor cu un consum de energie mai mare de 300 de kilowatt-oră (kWh) o reducere a facturilor de 20-30% sau chiar 40%, a afirmat, marţi,......
Ucraina atacă pentru prima dată teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS. Moscova confirmă
Ucraina atacă pentru prima dată teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS. Moscova confirmă
Armata ucraineană a atacat pentru prima dată marţi dimineaţă un obiectiv militar situat pe teritoriul Federaţiei Ruse ...
Paralela45 organizează târg de turism online și offline, cu reduceri de până la 45%
Paralela45 organizează târg de turism online și offline, cu reduceri de până la 45%
Paralela45 organizează târg de turism online și offline, în agențiile proprii, între 20 și 25 noiembrie, cu vacanțe ...
România, a opta lună cu cea mai mare inflație din UE. În octombrie prețurile au crescut cu 5%
România, a opta lună cu cea mai mare inflație din UE. În octombrie prețurile au crescut cu 5%
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în octombrie până la 2,3%, de la un nivel de 2,1% în septembrie, ...