CDR: Introducerea sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti

Propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate, respectiv Trezorerie, instituţii de credit şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), au atras atenţia reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), în cadrul discuţiilor purtate, săptămâna trecută, cu oficiali din Guvern.
Economica.net - lun, 07 aug. 2017, 09:03
CDR: Introducerea sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti

Potrivit unui comunicat de presă al CDR, coordonatorii grupurilor de lucru ai organizaţiei au prezentat priorităţile pe 13 domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism. De asemenea, discuţiile s-au concentrat în mod deosebit pe dezvoltarea infrastructurii, predictibilitatea fiscală şi problematica deficitului de forţă de muncă.

‘CDR a solicitat Guvernului explicaţii tehnice despre cum va proceda cu transferul plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a reiterat că susţine reducerea costului muncii cu 4,25 procente, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare. CDR a mai sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plată defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate – trezorerie, instituţii de credit şi ANAF – şi a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene şi efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile şi beneficiile aferente tuturor părţilor implicate. CDR susţine fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în măsură proporţională şi fără a genera povară administrativă suplimentară’, se arată în comunicatul citat.

Totodată, membrii Coaliţiei au solicitat Guvernului să ia măsuri pentru consolidarea fiscală a impozitului pe profit şi TVA şi să reintroducă plafonarea pentru CAS şi CASS pentru a asigura echitate fiscală persoanelor fizice autorizate şi pentru a creşte salariile nete, cu efect multiplicator în economii şi consum şi, implicit, în creşterea PIB.

Pe de altă parte, pe domeniul infrastructurii, CDR susţine prioritar finalizarea în termen a construcţiilor de autostrăzi în execuţie sau contractare, penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuţie, mergând până la reziliere, implementarea sistemului inteligent de urmărire şi dirijare a traficului, prioritizarea lucrărilor în triunghiul Craiova – Piteşti – Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura un trafic comercial rapid şi în siguranţă, şi promovarea contractului de tip FIDIC pentru toate lucrările de infrastructură, indiferent de finanţare, pentru a debloca execuţia lucrărilor şi pentru a atrage constructori puternici în România.

În plus, pentru mediul antreprenorial, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este deficitul de forţă de muncă, iar Coaliţia susţine deschiderea pieţei muncii extra-comunitare, dar şi programele de repatriere a românilor din diaspora.

De asemenea, în domeniul fiscalităţii, CDR susţine cota unică de 16%, un sistem fiscal stabil şi predictibil, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcţia de prevenire şi control şi modernizarea infrastructurii pentru a creşte gradul de conformare voluntară.

Conform calendarului discuţiilor, următoarea întâlnire dintre CDR şi Guvernul României este programată pentru data de 7 septembrie 2017.

Autorităţile vor să introducă mecanismul plăţilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmărindu-se creşterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat, săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

‘În Programul de Guvernare 2017 – 2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmăreşte creşterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienţi nu mai poate fi direcţionată pentru alte plăţi, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat’, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

În document se precizează că, prin aplicarea mecanismului plăţilor defalcate de TVA, vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenţi economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile şi ar trebui să aibă doar destinaţia de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor şi TVA de plată către bugetul de stat.

Conform sursei citate, contribuabilii corecţi care şi în prezent îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi avantajaţi prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică, formată din reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România, fiind condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...