Conform raportului publicat miercuri de Comisia Europeană, care prezintă principalele rezultate realizate de cele cinci fonduri structurale şi de investiţii europene, până la sfârşitul anului 2017, un milion de întreprinderi, dintre care 74.000 de întreprinderi nou-înfiinţate, au beneficiat de sprijin pentru extindere, inovare, lansare de noi produse şi creare de locuri de muncă.
În total, au fost selectate 1,7 milioane de proiecte de investiţii pentru a beneficia de sprijin din partea UE în întreaga Europa, pe lângă cei 2,7 milioane de beneficiari din cadrul programelor de dezvoltare rurală.
„Acest raport arată că fondurile structurale şi de investiţii europene ne ajută să atingem obiectivele UE de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă în domenii-cheie precum cercetarea şi inovarea, precum şi tranziţia către o economie circulară cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
La rândul său, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a subliniat că politica de coeziune dă rezultate.
„Cifrele vorbesc de la sine: punerea în aplicare a programelor continuă la viteza de croazieră, la jumătatea perioadei bugetare 2014-2020. Dincolo de aceste cifre impresionante, este povestea a milioane de europeni ale căror vieţi se schimba în bine graţie investiţiilor UE. Acesta este un argument solid pentru o politică de coeziune puternică după 2020”, a declarat comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.
În întreaga Europa, până la sfârşitul anului 2017, 15,3 milioane de persoane (dublu faţa de anul trecut) au primit sprijin pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru dezvoltarea de noi competenţe. 42,5 milioane de cetăţeni vor avea acces la servicii de sănătate mai bune.
În conformitate cu angajamentele asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris, fondurile structurale şi de investiţii europene sprijină trecerea la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon; 330.000 de gospodării beneficiază deja de finanţări din partea UE pentru lucrări de renovare în vederea ameliorării eficienţei energetice, iar peste 3 terawaţi-ora de energie, echivalentul arderii a aproximativ 370.000 de tone de cărbune, vor fi economisiţi datorită îmbunătăţirilor eficienţei energetice finanţate de UE în clădirile publice.
Fondurile structurale şi de investiţii europene mobilizează 647 de miliarde euro în UE în perioada 2014-2020, cu o contribuţie a UE de 460 de miliarde euro. Obiectivul lor este de a promova o convergenţa socioeconomică, o rezilienţă şi o coeziune teritorială de durată. Fondurile reprezintă cea mai consistenta sursa de sprijin oferit de UE în domenii-cheie care necesita investiţii şi se înscriu în priorităţile politice principale ale Comisiei Juncker.