România, în infringment din cauza gazului. Ce spune Ponta
Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement (încălcarea tratatelor Comisiei) la adresa României, motivul fiind interdicţia impusă de autorităţile de la Bucureşti în privinţa exporturilor de gaze naturale. Procedura a fost demarată pe 21 noiembrie.
Potrivit reglementărilor europene, fiecare stat membru trebuie să permită tranzitul de gaze în ambele sensuri, şi al importurilor şi al exporturilor.
Premierul Ponta a declarat că, dacă România va permite exportul de gaze autohtone, în contextul importului de gaze ruseşti, ar fi o catastrofă.
“Ideea e că exportăm gaze româneşti, importăm gaze ruseşti la un preţ triplu. Sigur că avem o problemă cu legislaţia europeană care spune că să lăsăm, să exportăm. O să găsim o soluţie. Altfel, însă, pe româneşte, asta înseamnă să exportăm gazele româneşti, alea ieftine, şi să importăm de-alea scumpe. Însă, sigur, ţine şi de o strategie pe termen lung”, a afirmat premierul, citat de Agerpres. El s-a referit în context la ceea ce a numit în mod ironic “egalitatea” ţărilor în ceea ce priveşte preţul de achiziţie la gaze: “Noi importăm cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importă cu 180, tot de la Gazprom. Vedeţi cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, şi dacă trec prin fata ambasadei în drum spre Guvern, aud ca sunt vândut Moscovei” a mai spus Ponta.
Acum doi ani, a fost inaugurată conducta Szeged-Arad, singura prin care sistemul românesc de transport al gazelor este conectat la cel occidental. Până în prezent, conducta a fost folosită doar pentru a importa gaze.
Cei mai mari producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz şi Petrom, controlată de grupul austriac OMV. Producţia naţională asigură, momantan, mai mult de trei sferturi din consumul naţional de gaze.