Potrivit Executivului comunitar, un cadru legislativ funcţional care să reglementeze insolvenţa este vital pentru sprijinirea investiţiilor companiilor şi creşterii economice în UE, pentru a ajuta companiile şi persoanele fizice să facă afaceri pe piaţa unică precum şi pentru investiţiile din afara UE. Cu toate acestea, ineficienţa şi divergenţele care există în rândul cadrelor legislative care reglementează insolvenţa îngreunează evaluarea riscurilor de către creditori, în special în cazul investiţiilor transfrontaliere, împiedicând integrarea pieţelor de capital din UE.
Aproximativ 200.000 de companii dau faliment anual în UE. Comisia vrea să ajute companiile să depăşească dificultăţile financiare în caz de faliment, şi în acelaşi timp să maximizeze valoarea primită de creditori, acţionari, angajaţi, investitori, autorităţi fiscale şi alte părţi implicate. Procedura de consultare publică vrea să identifice modificările care ar putea fi făcute pentru a creşte eficienţa şi eficacitatea cadrelor legislative care reglementează procedura insolvenţei. Un accent deosebit în timpul consultării va fi pus pe regulile privind sprijinirea companiilor care trec printr-o perioadă dificilă să-şi restructureze datoriile imediat ce este posibil şi să primească o a doua şansă dacă afacerile lor sunt viabile.
‘Principala noastră prioritate este să punem la punct cel mai bun mediu posibil pentru a stimula creşterea şi investiţiile transfrontaliere în UE. O piaţă unică de capital are nevoie de reguli moderne de insolvenţă care sunt uşor de aplicat. În acest fel putem atrage mai multe investiţii în UE. Piaţa noastră unică poate funcţiona mai bine dacă reducem ineficienţele provocate de diferitele legislaţii naţionale privind insolvenţa care creează incertitudine şi îi descurajează pe antreprenori’, a declarat comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova.
Procedura de consultare publică se va încheia în data de 14 iunie.