Suma alocată de Comisia Europeană acoperă în proporţie de 75% finanţarea programului pentru România, ceea ce înseamnă că restul de 25% trebuie acoperit prin cofinanţare din surse bugetare sau private, informează un comunicat de presă transmis vineri MEDIAFAX.
În programul european de distribuţie a fructelor în şcoli s-au înscris în acest an 24 de ţări membre, inclusiv Croaţia, singurele care au decis să rămână în afara acestuia fiind Marea Britanie, Suedia şi Finlanda, suma totală stabilită fiind de 90 de milioane de euro.
Principalii beneficiari vor fi Italia, care va primi 20,5 milioane de euro, urmată de Polonia (13,6 milioane de euro), Germania (12 milioane de euro), România (4,9 milioane de euro), Franţa (4.7 milioane de euro), Ungaria (4,5 milioane de euro), Spania (4,4 milioane de euro) şi Cehia (4,2 milioane de euro).
Aceasta este cea de-a cincea ediţie a programului de la lansarea iniţiativei în 2009, iar numărul de copii care au beneficiat a crescut constant. Pe parcursul anului şcolar 2011/2012, perioada cea mai recentă pentru care sunt disponibile date statistice, mai mult de 8,1 milioane de copii din statele membre UE participante au primit porţii regulate de fructe şi legume în şcoli.
Programul vizează încurajarea obiceiurilor de alimentaţie sănătoasă în rândul elevilor. Prin adoptarea la o vârstă fragedă, aceste obiceiuri au o şansă mai mare să fie menţinute pe întreg parcursul vieţii.
Alimentaţia sănătoasă joacă un rol important în prevenirea problemelor de sănătate asociate proastei nutriţii, precum obezitatea în rândul copiilor.