CE a lansat o iniţiativă împotriva discriminării fiscale a cetăţenilor mobili din UE

Comisia Europeană a lansat o iniţiativă specială privind reglementările în materie de fiscalitate ale statelor membre care urmează să fie examinate astfel încât să existe garanţia că cetăţenii mobili din UE nu sunt discriminaţi din punct de vedere fiscal.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 13:05
CE a lansat o iniţiativă împotriva discriminării fiscale a cetăţenilor mobili din UE

Iniţiativa, care se referă atât la persoanele active din punct de vedere economic, cât şi la persoanele independente şi la cele inactive (cum ar fi pensionarii), suplimentează şi finalizează un proiect anterior, în cadrul căruia a fost examinat tratamentul fiscal aplicat lucrătorilor transfrontalieri.

Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată ca fiind unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa.

‘Reglementările Uniunii Europene sunt clare – toţi cetăţeni Uniunii trebuie să fie trataţi în mod egal în cadrul pieţei unice. Nu pot exista discriminări, iar dreptul lucrătorilor la libera circulaţie nu trebuie compromis. Este datoria noastră faţă de cetăţeni să asigurăm faptul că aceste principii sunt reflectate în practica, în toate reglementările fiscale ale statelor membre’, a declarat Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta, în conferinţa de presă cotidiană a Comisiei.

Conform estimărilor Comisiei, PIB­ul ţărilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1 % pe termen lung, ca rezultat al mobilităţii care a urmat extinderii (2004-2009)1.

Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţenii Uniunii Europene să plece din ţara de origine pentru a-şi căuta un loc de muncă într-un alt stat membru. Obstacolele fiscale pot apărea fie în statul de origine, fie în noul stat de reşedinţă.

Din acest motiv, în cursul acestui an, Comisia va efectua o evaluare detaliată a regimurilor fiscale ale statelor membre, pentru a stabili dacă acestea generează dezavantaje pentru cetăţenii mobili ai UE şi, în cazul în care se va constata existenţa unor discriminări sau a unor încălcări ale libertăţilor fundamentale ale UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare. Dacă problemele persistă, Comisia va declanşa împotriva statelor membre în cauza procedurile de rigoare ca urmare a constatării neîndeplinirii obligaţiilor.

Deoarece obstacolele fiscale sunt în continuare unul dintre principalii factori descurajatori pentru mobilitatea transfrontalieră, Comisia activează pe mai multe planuri pentru a îndepărta barierele cu care se confrunta cetăţenii UE, între exemple fiind propunerea sa de eliminare a dublei impozitări, de îmbunătăţire a aplicării drepturilor lucrătorilor la libera circulaţie sau de creştere a protecţiei lucrătorilor detaşaţi.

Iniţiativa Comisiei va examina şi va evalua dacă cetăţenii Uniunii Europene, care au reşedinţa într-un alt stat membru decât cel din care provin, sunt penalizaţi şi impozitaţi mai sever ca urmare a mobilităţii acestora. Aceasta se poate întâmpla fie în statul membru de origine, fie în cel în care au ales să se mute.

Potrivit Comisiei, cetăţenii pot fi dezavantajaţi fiscal din cauza locului unde se află investiţiile sau activele lor, a locului unde afla însuşi contribuabilul sau din cauza simplei schimbări a reşedinţei contribuabilului, în ceea ce priveşte contribuţiile lor la schemele de pensii, primirea pensiilor sau transferul pensiilor şi a capitalului aferent asigurării de viaţă, în ceea ce priveşte activităţile lor independente desfăşurate în alt stat sau din cauza simplei relocalizări a unor astfel de activităţi, din cauza refuzării aplicării unor deduceri fiscale sau a unor avantaje fiscale, în ceea ce priveşte averea lor acumulată.

Ţinând cont de aceste aspecte, Comisia va examina situaţiile multor categorii diferite de cetăţeni UE: lucrători, persoane care desfăşoară activităţi independente şi, de asemenea, pensionari.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...