Ce a mai rămas din fabricile româneşti de bere

Micii producători de bere locali aproape că nu mai există. Majoritatea au dat faliment, iar acţionarii se chinuie să îşi valorifice activele pentru a-i despăgubi pe creditori.
Economica.net - lun, 28 iul. 2014, 21:04
Ce a mai rămas din fabricile româneşti de bere

Aproximativ 90% din vânzările de bere la nivel naţional sunt generate de patru mari producători, reprezentând grupuri internaţionale precum SAB Miller, Heineken, Molson Coors (Bergenbier) şi URBB, la care se adaugă două nume cu acţionariat autohton: Romaqua şi European Food. În rest, mici producători locali aproape că nu mai există. Din mai bine de 10 firme care existau în 2007, mai există doar câteva.

Astfel, Bere Alutus SA, care opera o fabrică de bere la Râmnicu Vâlcea, a intrat în insolvenţă încă din 2008 când peste 30 de creditori, printre care şi Primăria din localitate, au cerut în instanţă acest lucru. De altfel, procesul de lichidare al firmei nu s-a încheiat încă, judecătorii acordând termen după termen pentru continuarea procedurii de valorificare a bunurilor debitoarei. Fabrica a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 3,7 milioane de lei, dar nu şi-a găsit încă un cumpărător. 

În aceeaşi situaţie este şi Bere Trei Stejari SA din Sibiu, producătorul brandului Bâlea, Albrau Prod SA din Oneşti, aflată în dizolvare sau SC Bere Spirt Turnu Severin SA, Robema din Teleorman, Imex Satu Mare sau Bere Azuga SA.

Fabrici supravieţuitoare

Bermas Suceava, o fabrică ce acoperă judeţele din Moldova şi deţine o cotă de piaţă de 1% din piaţa berii, a raportat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei şi o pierdere de 1,2 milioane de lei. Compania a raportat anul trecut venituri totale de 28,7 milioane de lei, cu 3,1% faţă de anul precedent şi o cifră de afaceri de 23,6 milioane de lei. Profitul net al companiei a fost de 1,2 milioane de lei, în scădere cu 19,2% faţă de anul precedent. Compania îmbuteliază şi comercializează bere la sticlă 0,5 litri şi la butoaie inox tip KEG a 50 litri pentru consumul la halbă sub brandurile Suceava Clasic şi Călimani Premium.

Producţie mai face şi la Martens SA, care deţine o singură unitate de producţie, situată în Galaţi. Societatea Martens s-a înfiinţat în anul 1998 prin preluarea pachetul majoritar al societăţii RoBeer SA de către Martens Browerij NV din Belgia. Compania care comercializează sub brandurile Anker, Premium Senior, Driver, MaDonna si Ploll a raportat anul trecut afaceri în valoare de 33, 1 milioane de euro, faţă de 27,6 milioane de lei cu un an în urmă, şi un profit net în 2013 de peste 25.000 de lei. 

Cum se explică situaţia

„Industria berii prezinta trăsăturile unei industrii tip oligopol, cu bariere mari la intrarea pe piaţă şi diferenţiere pe verticală. Barierele semnificative la intrarea pe piaţă constau în valoarea iniţială ridicată a investiţiei în capacitatea de producţie, investiţiile mari în marketing, publicitate, necesare construirii şi promovării mărcilor, crearea unei reţele de distribuţie cu acoperire naţională. O caracteristică generală a sectorului producţiei de bere este reprezentată de excedentul de capacitate de producţie, ceea ce creează premisele unei presiuni asupra nivelului preţurilor. În medie, gradul de utilizare a capacităţilor de producţie de bere pe piaţa românească este de 70%”, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei pe piaţa berii.

Piaţa berii din România a scăzut cu peste 10% în 2013, raportat la anul anterior, ajungând la un volum de 16,3 milioane de hectolitri, ceea ce înseamnă un consum pe cap de locuitor de 81 de litri.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...