CE a prezentat noi măsuri pentru consolidarea luptei împotriva traficului de persoane
„Câteva mii de persoane sunt constrânse la sclavie în UE” şi 81 la sută dintre victime sunt femei sau fete aservite în scopuri sexuale sau exploatate în activităţi casnice.
„Este îngrozitor să vezi astăzi fiinţe umane scoase la vânzare, constrânse la muncă forţată, la furt sau prostituţie”, a declarat Cecilia Malmström în cadrul unei conferinţe de presă.
„Acţiunile noastre urmăresc să ajute victimele şi să aducă traficanţii în faţa justiţiei. Suntem încă departe, dar nu putem avea decât un singur obiectiv, acela de a eradica traficul de fiinţe umane”, a afirmat ea.
UE nu a prezentat o cifră exactă a amplorii problemei deoarece statele nu îi furnizează astfel de date, deplânge Cecilia Malmström.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, 1,5 milioane de persoane sunt constrânse la diverse forme de sclavie în statele UE şi în alte ţări dezvoltate (USA, Canada, Australia, Japonia, Norvegia), respectiv 7 la sută din 20,9 milioane de victime ale traficului în lume, dintre care 5,5 milioane de copii.
Dar foarte puţini infractori sunt arestaţi şi condamnaţi, în lipsa dovezilor şi mărturiilor, a subliniat Malmström. Potrivit datelor CE, 1.500 de persoane au fost condamnate în 2008 şi 1.250 în 2010.
„Traficul de fiinţe umane este o infracţiune şi este scandalos că au fost pronunţate atât de puţine condamnări”, a declarat Cecilia Malmström.
Strategia prezentată marţi vizează să completeze o legislaţie adoptată în 2011 care face posibilă pedepsesirea infracţiunilor în mod identic în toate jurisdicţiile europene.
Ea vizează să consolideze cooperarea între state prin constituirea unor unităţi specializate în traficul de fiinţe umane şi înfiinţarea unor unităţi comune de anchetă pentru cazuri transfrontaliere.
Dar există în continuare „prea multe diferenţe” în cadrul UE, cum ar fi lupta împotriva cerşetoriei, una dintre constrângerile impuse femeilor şi copiilor, a subliniat Malmström.
„Este necesară o acţiune specifică pentru a ajuta copiii care cad în mâinile traficanţilor, vânduţi cu 20.000 de euro în cadrul reţelelor de trafic din Marea Britanie”, a pledat ea. Cecilia Malmström cere, de asemenea, ca traficanţii să fie drastic sancţionaţi financiar. Traficul de fiinţe umane generează aproximativ 32 de miliarde de euro profit anual, potrivit datelor Comisiei.
„Punerea în aplicare a unei strategii nu este suficientă. Aceste măsuri depind de voinţa politică a statelor şi de resursele pe care acestea decid să le consacre luptei împotriva acestui trafic”, a conchis ea.