Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu nu a semnat contractul
„Din păcate, guvernul a mai făcut o surpriză neplăcută poporului român. Nu am putu semna contractul pentru că există peste 100 de inadvertenţe în contract. Lipsesc paragrafe întregi din document”, a declarat Dan Diaconscu la ieşirea de la Ministerul Economiei.
Dan Diaconescu are promisiuni halucinante scrise în documentele cu care a venit să cumpere Oltchim. Primul pas că le va şi onora: semnarea contractului de privatizare şi plata celor 45 de milioane de euro.
Angajamentele asumate de Dan Diaconescu în oferta cu care a licitat pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea par a fi cu mult dincolo de capacitatea investiţională a vedetei TV şi, dacă vor fi realizate vreodată, implică cu siguranţă prezenţa unui partener puternic.
Angajamentele
Iată ce a scris Dan Diaconescu în oferta pentru Oltchim, ofertă care a fost obţinută de România TV:
-investiţii de 2 miliarde de euro în combinatul chimic.
-achiziţionarea minelor de sare care aprovizionează Oltchim cu materie primă
-construirea a două termocentrale noi, laPiteştişi Râmnicu Vâlcea
-achiziţionarea rafinăriei Arpechim, a operatorului de transport al ţiţieiului şi produselor petroliere Conpet şi a Oil Terminal
-cooptarea la Oltchim a unui partener străin cu o cifră de afaceri de cel puţin 8,5 miliarde de euro.
Banii
Dan Diaconescu a obţinut pachetul majoritar la Oltchim venind cu o ofertă de 203 milioane de lei, circa 45 de milioane de euro. El a spus în prima fază că va organiza o subscripţie publică prin care va cere cetăţenilor bani pentru finanţarea achiziţiei, iar ulterior a adăugat că are un partener foarte puternic din străinătate, care ar finanţa, împreună cu el, achiziţia şi, ulterior, finanţarea combinatului. Gigi Becali a avansat numele unui om de afaceri de origine americană implicat în afaceri cu produse energetice, Victor Adam, dar acesta a negat implicarea în această afacere, spunând că nu-l cunoaşte pe Dan Diaconescu. În fine, nici Gazprom, nume care a fost sugerat de vedeta TV că ar acţiona împreună cu el la Oltchim, nu este implicată în această afacere, lucru care a stârnit chiar regretul premierului. „Mi-aş fi dorit, domnule ambasador (ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov), ca şi la Oltchim să avem un mare investitor din Rusia”, a spus Ponta la o vizită întreprinsă duminică la o fabrică deţinută de investitori ruşi. Investitorul cel mare era TISE, o subsidiară a grupului Gazprom, care s-ar fi arătat iniţial interesat de Oltchim.
Contractul
Dan Diaconescu eşte aşteptat azi la sediul Ministerului Economiei să semneze contractul de privatizare, după cum i-a transmis şeful Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei, Remus Vulpescu, chiar după ce l-a desemnat pe Diaconescu câştigător al licitaţiei pentru Oltchim, dar omul poate să nu se grăbească. În termen de zece zile de la desemnarea sa ca adjudecatar, Dan Diaconescu trebuie să vină să semneze contractul şi plătească cele 45 de milioane de euro, aşa cum şi-a asumat chiar el prin ofertă. Ce se întâmplă dacă nu vine cu banii? Victor Ponta a spus că Guvernul are un plan de rezervă pentru Oltchim, şi a avertizat că „nu scapă cineva dacă şi-a bătut joc de oamenii de acolo”, asta după ce, chiar în momentul deschiderii ofertelor, Vulpescu pomenea, în direct la televizor, despre consecinţele, inclusiv penale, ale neseriozităţii investitorilor.
Ce ar urma
Chiar şi în varianta, improbabilă pentru mulţi observatori, în care Dan Diaconescu ar plăti banii şi ar ajunge proprietar, el poate fi executat silit şi poate pierde tot în secunda doi. Omul de afaceri nu a dorit să cumpere şi creanţele pe care statul, prin AVAS şi furnizorul Electrica, încă de stat, le au asupra Oltchim: 250 şi, respectiv, 150 de milioane de euro. Oricare dintre creditori se poate îndrepta împotriva combinatului oricând, iar acesta ar intra în insolvenţă, variantă enunţată zilele acestea chiar de către avocaţii specializaţi în insolvenţe. Chiar dacă s-ar înţelege cu statul, DD trebuie să facă faţă şi celorlalţi creditori, dat fiind că totalul datoriilor (stat, furnizori, bănci) se ridică la 700 de milioane de euro.
Ce este aproape sigur este că din banii plătiţi la privatizare, DD va primi, înapoi, un împrumut din partea statului, pentru a reporni activitatea combinatului, costurile necesare pentru repornire fiind de circa 20 de milioane de euro
În varianta în care Diaconescu nu plăteşte, soluţiile care se întrevăd acum sunt două, în lipsa unui plan de rezervă: combinatul va fi fie trecut în administrare specială, fie va intra în insolvenţă, cel mai probabil la cererea statului.