Ce afaceri au generat anul trecut cei mai mari fermieri ai țării. Grupul libanez Maria se distanțează prin creșteri de două cifre. Urmează antreprenorul Corvin Petru Mateiu

În 2022, unul dintre cei mai slabi din punct de vedere al randamentelor la hectar din cauza secetei și cu probleme generate de războiul din Ucraina, majoritatea companiilor care exploatează cele mai mari suprafețe de teren în România au raportat rulaje cu până la 50% mai mari față de 2021. Doi din cinci au avut însă cifre de afaceri mai mici. Toate sunt pe profit.
Alina Stanciu - lun, 10 iul. 2023, 22:10
Ce afaceri au generat anul trecut cei mai mari fermieri ai țării. Grupul libanez Maria se distanțează prin creșteri de două cifre. Urmează antreprenorul Corvin Petru Mateiu

Șapte dintre cele mai mari exploatații de teren din România au generat anul trecut afaceri cumulate de 2,5 miliarde de lei, cu 30% mai mari față de anul anterior, într-un an extrem de dificil cu secetă și război la granițe, arată o analiză realizată de Economica pe baza datelor financiare aferente 2022 raportate de companiile  cu cele mai mari suprafețele cultivate pentru care s-a depus cerere unică de plată în anul 2022. 

Calculul nu include rulajul  Agricost S.A., companie aparținând grupului arab Al Dahra care exploatează cea mai mare suprafață de teren arabil din România (56.841 ha concesionate de la Agenția Domeniilor Statului) pentru că datele aferente 2022 nu sunt disponibile. În 2021, Agricost a avut o cifră de afaceri de 486,2 milioane de lei și un profit net de 97,5 milioane de lei.

De asemenea, nu am inclus în calcul Cervina S.A. și Zimbrul S.A. pentru care, de asemenea, nu există date.

Companiile din grupul libanez Maria, cele mai mari creșteri

Astfel, dintre cele șapte companii pentru care există date financiare publice, primele două după cifra de afaceri din 2022 sunt Agro Chirnogi și  Maria Trading, ambele parte a grupului Maria controlat de mai mulți cetățeni libanezi.

Agro Chirnogi, care exploatează aproximativ 8.300 de hectare de teren de la ADS, a raportat în 2022 afaceri de 1,6 miliarde de lei, cu 53% mai mult decât în 2021 și profit net de 75 de milioane de lei față de 35,3 milioane de lei (de 1,1 ori mai mare).

De asemenea, Maria Trading a ajuns la un rulaj net de 371,1 milioane de lei, după un plus de 14% și la un profit net de 3,9 milioane de lei, în scădere (minus 72%) față de anul anterior când a înregistrat 14,1 milioane de lei profit.

Urmează Agro Nevada Tim, business-ul antreprenorului Corvin Petru Mateiu care a început încă din 2015 să cumpere suprafețe mari de teren.

Compania a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 135,4 milioane de lei, după o creștere cu 41% și un profit net de 51,5 milioane de lei, cu 66% peste nivelul din 2021.

Potrivit propriilor declarații, Mateiu Corvin Petru cultiva prin cele două firme ale sale, Agro Nevada Tim și Agroindustriala Voitim, o suprafață totală de aproximativ 14.500 de hectare, din care 3.000 în proprietate, iar restul arendat de la diverse persoane fizice sau juridice.

SC JD Agro Cocora, societate deținută de investitori danezi prin Romania Farm Invest A/S, a terminat 2022 cu un rulaj net de 115,2 milioane de lei, cu 18,7% mai puțin decât anul anterior, în timp ce profitul a scăzut cu 42% până la 30,5 milioane de lei.

Compania a achiziționat la începutul anului o  fermă agricolă cu o suprafață de aproximativ 1.370 de hectare în județul Constanța. Astfel, grupul JD Agro Cocora a ajuns să exploateze în total 17.000 de hectare, din care 42% se află în proprietate, respectiv 7.200 de hectare. 

Nu în ultimul rând, Intercereal S,A. Ialomița, companie ce face parte din grupul Tinmar Energy, controlat de antreprenorul Augustin Oancea, a coborât sub pragul de 100 de milioane de lei, după un minus de 35% față de 2021. Din punct de vedere al profitabilității, rezultatele din 2022 s-au înscris pe un trend descendent, compania înregistrând un plus net de 24,1 milioane de lei față de 43,3 milioane de lei în 2021 (minus 44%).

Din datele proprii, Intercereal S.A. Ialomița exploatează aproximativ 23.250 de hectare de teren în Ialomița (Bordușani, Grădiștea, Fetești și Făcăieni), Teleorman (Roșiorii de Vede și Alexandria) și Prahova.

Te-ar mai putea interesa și
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact pozitiv pentru ei, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din......
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui ...
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 ...
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...