CE analizează impactul embargoului rus; comisarul Cioloş şi-a întrerupt vacanţa şi a revenit la Bruxelles
El a revenit la Bruxelles în weekend, iar luni a constituit cu alţi funcţionari ai Comisiei o ‘task force’ pentru analizarea implicaţiilor embargoului rus şi a măsurilor de sprijin pentru producătorii europeni afectaţi. Dar responsabili comunitari au atenţionat că este prea devreme pentru a se lua o decizie asupra unor eventuale compensaţii din fondul european de 400 de milioane de euro, constituit la sfârşitul anului trecut.
Interdicţia instituită joi de Moscova vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia. Un obiectiv al acestei task force este găsirea de pieţe alternative pentru produsele care nu mai pot fi exportate în Rusia.
Potrivit lui Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, până joi este posibil să existe un tablou clar al impactului potenţial al restricţiilor adoptate de Moscova, astfel încât analiza să fie discutată cu statele membre. Tot joi, experţi în agricultură din cele 28 de state ale UE se vor reuni la Bruxelles pentru a elabora o strategie coordonată.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, s-a declarat încrezător că industria alimentară europeană poate găsi noi pieţe de desfacere. În fiecare an, UE exportă în Rusia produse agroalimentare în valoare de 11 miliarde de euro, echivalentul a 10% din exporturile totale comunitare din această categorie. El a menţionat că executivul comunitar îşi rezervă dreptul să răspundă embargoului rus, dar a adăugat că acest răspuns trebuie să fie proporţional.
Potrivit Comisiei Europene, o interdicţie separată adoptată anterior de Rusia şi care priveşte importul de carne de porc a avut un efect negativ limitat asupra producătorilor europeni, care au reuşit să găsească alte pieţe în Asia, în mare măsură datorită gripei porcine din SUA.