UPDATE – CE anunţă ce produse din SUA urmează să fie taxate dacă nu va fi exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de Trump. Lista completă

Uniunea Europeană a publicat vineri lista produselor pe care ar putea să le taxeze semnificativ dacă nu va fi exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump, transmit AP şi Reuters. Lista completă cuprinde zece pagini şi este aici.
Economica.net - vin, 16 mart. 2018, 17:04
UPDATE - CE anunţă ce produse din SUA urmează să fie taxate dacă nu va fi exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de Trump. Lista completă

Comisia Europeană a cerut liderilor din industrie ca în termen de 10 zile să-şi prezinte obiecţiile dacă ei cred că taxarea vreunuia dintre aceste produse le va afecta afacerea.

Săptămâna trecută, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

UE consideră că ar trebui exceptată şi a respins declaraţiile lui Trump că tarifele sunt necesare pentru securitatea naţională, apreciind că sunt pur şi simplu măsuri protecţioniste.

Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, afine, diverse tipuri de cereale, precum şi oţel, electrocasnice, bărci, îmbrăcăminte şi produse metalice folosite în construcţii şi în industrie

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a subliniat că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump, în caz contrar fiind pregătită să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile.

Săptămâna viitoare, Cecilia Malmstrom se va întâlni cu secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, pentru a discuta tarifele anunţate de Donald Trump.

EFE: Răspunsul UE la taxele SUA se va ridica la 6,4 miliarde euro

Comisia Europeană va răspunde la tarifele pe care intenţionează să le aplice Statele Unite ale Americii pentru importurile de oţel şi aluminiu prin introducerea unor taxe vamale pentru o serie de produse din SUA, valoarea acestor exporturi în UE fiind de 6,4 miliarde euro, relatează agenţia EFE.

Executivul comunitar a publicat vineri două liste cu produsele care vor fi afectate de posibilul răspuns european care, conform Bruxellesului, vor reprezenta echivalentul daunelor provocate de acţiunea SUA.

Prima listă, a cărei valoare va fi de 2,83 miliarde euro, împărţită între produse din oţel, agricole şi din alte sectoare, va trebui notificată Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în maximum 60 de zile din momentul în care administraţia americană oficializează măsurile anunţate, ceea ce, probabil, se va întâmpla pe 23 martie.

Surse comunitare au precizat că această primă listă, care a fost prezentată deja statelor membre, a fost făcută publică vineri cu scopul ca părţile interesate, precum guvernele sau industria, să poată să o consulte şi să vină cu contribuţii.

‘Am avut grijă în selecţionarea produselor, dar este important pentru noi să dăm oportunitatea părţilor interesate să ne spună dacă este vreun produs care ar putea genera o problemă reală sau să aibă un impact negativ asupra economiei noastre’, au subliniat sursele citate.

Părţile interesate vor trebui să prezinte, până pe 26 martie, obiecţiile sau propunerile, astfel încât această listă poate fi modificată şi transmisă spre aprobare celor 28 de state membre.

Documentul include produse precum porumb dulce, suc de portocale, merişoare, bourbon, orez, produse de machiaj, tutun, motociclete, articole de îmbrăcăminte şi zeci de clase de ţevi, tuburi şi structuri de oţel folosite în construcţii şi industrie.

Toate acestea vor avea o taxă de 25 % ce ar putea fi aplicată din orice moment după notificarea listei la OMC, au precizat sursele menţionate.

Acestea au confirmat, de asemenea, existenţa unei a doua liste şi, deşi nu au spus valoarea exactă a acesteia, au afirmat că cele două liste totalizează 6,4 miliarde euro, cee ce înseamnă că a doua serie de produse va avea o valoare de circa 3,6 miliarde euro, conform EFE.

Această listă va putea fi aplicată numai în momentul în care OMC va stabili că măsurile impuse de SUA sunt ilegale sau după trei ani de la data implementării acestora, respectiv 23 martie 2021.

Documentul include multe bunuri prezentate deja în prima, dar şi altele, precum fixativ de păr, prosoape de bucătărie, pături sau articole de ceramică, veselă şi anumite tipuri de camioane, printre altele.

Dintre acestea, unele articole vor fi folosite ca răspuns la tarifele pentru oţel şi vor fi supuse unor taxe europene de 25%, în timp ce pentru acelea folosite ca reacţie la tarifele pentru aluminiu, taxele vor fi de 10%, dar nu s-a stabilit încă ce produse vor intra în fiecare categorie.

Înainte ca taxele americane să intre în vigoare, Uniunea Europeană va continua să lucreze contra cronometru pentru a convinge Washingtonul să fie exceptată de la aplicarea acestor măsuri.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, se va întâlni săptămâna viitoare cu secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, dar, deocamdată, nu au fost stabilite nici data nici locul întâlnirii, potrivit surselor consultate de EFE.

Oricum, SUA deja a anunţat autorităţile comunitare că este posibil ca, în cazul în care vor fi excepţii, acestea să nu fie totale.

‘Ne-au semnalat că este probabil ca, dacă vor fi excepţii, să nu fie totale, ci pentru anumite ţări aceste tarife de 25% şi 10% să se aplice doar dacă exporturile lor depăşesc un anumit nivel. Înţelegem că este o parte din ceea ce au în vedere şi o să vedem cum va funcţiona în practică’, au explicat sursele comunitare.

Consilierul pentru comerţ al preşedintelui Trump: Tarifele pot fi aplicate fără a provoca un război comercial

Abordarea dură a comerţului mondial de către Donald Trump, inclusiv introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, nu va provoca inevitabil un război comercial, a afirmat Peter Navarro, consilierul preşedintelui Trump pentru Comerţ, citat de Reuters.

‘Evident putem face asta într-un mod benefic pentru poporul american şi pentru sistemul global de tranzacţionare. Putem face asta într-un mod paşnic şi vom îmbunătăţi sistemul de tranzacţionare. Toată lumea de pe Wall Street trebuie să înţeleagă: Pur şi simplu relaxaţi-vă’, a declarat Peter Navarro într-un interviu acordat CNBC.

Acesta a adăugat: ‘Prin introducerea taxelor la oţel şi aluminiu, administraţia Trump acţionează în interesul economiei şi al securităţii naţionale şi nu caută să provoace. Aliaţii noştri trebuie să înţeleagă că pur şi simplu ne apărăm împotriva unei relaţii incorecte care durează de mulţi, mulţi ani’.

Descriind dumpingul de pe piaţa americană a oţelului şi aluminiului ca pe ”un asalt la adresa ţării noastre”, Trump a apreciat că cea mai bună decizie pentru companii ar fi să-şi mute înapoi în SUA oţelăriile şi topitoriile.

Oficialul american a insistat că producţia de metale este vitală pentru securitatea naţională.

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat în urmă cu o săptămână impunerea de taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, cu excepţia, momentan, a celor provenite din Canada şi Mexic.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...