CE aprobă ajutorul de salvare de aproape 38 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 11:41
CE aprobă ajutorul de salvare de aproape 38 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

‘Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni. La sfârşitul acestei perioade, întreprinderea va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a întreprinderii’, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate. România va acorda CE Hunedoara împrumuturi pe termen scurt care să îi permită întreprinderii să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare.

‘Comisia a considerat că măsura este conformă cu Orientările din 2014 privind salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate. În special, valoarea ajutorului este limitată la ceea ce este necesar pentru menţinerea în activitate a întreprinderii pe parcursul următoarelor şase luni. În plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni’, se mai spune în comunicat.

CE Hunedoara este succesorul legal şi economic al întreprinderilor Termoelectrica şi Electrocentrale Deva. În urma unei investigaţii amănunţite iniţiate în aprilie 2012, Comisia a concluzionat, într-o decizie separată, că prin contractele încheiate între Hidroelectrica, Electrocentrale Deva şi Termoelectrica, ultimele două întreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului că preţurile pe care Hidroelectrica le-a plătit întreprinderilor respective pentru energia electrică au fost peste nivelul pieţei.

Termoelectrica şi Electrocentrale Deva – sau succesorul legal şi economic al acestora, în prezent CE Hunedoara – trebuie să ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridică la 26,27 milioane lei (aproximativ 6 milioane euro), fără a include dobânzile. Prin urmare, înainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat în trecut întreprinderilor Electrocentrale Deva şi Termoelectrica (Electrocentrale Paroşeni).

CE Hunedoara este un producător de energie electrică şi termică din România, cu sediul la Petroşani, în judeţul Hunedoara. CE Hunedoara deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5 % din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

CE Hunedoara este cea mai mare întreprindere din judeţul Hunedoara. Aceasta are obligaţia de serviciu public de a furniza energie termică gospodăriilor din oraşul Deva şi din oraşele situate în zona Valea Jiului.

În conformitate cu Orientările UE privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor, adoptate în iulie 2014, întreprinderile aflate în dificultate pot beneficia de ajutor de stat în anumite condiţii. Ajutorul poate fi acordat pentru o perioadă de 6 luni (ajutor pentru salvare). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau un plan de restructurare trebuie să fie notificat Comisiei pentru ca ajutorul să poată fi aprobat (ajutor de restructurare). Planul trebuie să asigure că întreprinderea îşi restabileşte viabilitatea fără un alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei create de ajutor sunt eliminate prin măsuri compensatorii.

Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi, la cerere, de la Ministerul Finanţelor Publice, un ajutor de salvare în limita sumei de 98,476 milioane lei, în tranşe, în condiţii de piaţă, din veniturile din privatizare înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioadă de 6 luni.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă în scopul acoperirii necesarului de lichidităţi pentru cheltuielile curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de către beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, necesare pentru a răspunde cerinţelor legale privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

‘Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confruntă cu o situaţie financiară extrem de dificilă, aflându-se în imposibilitatea de a achiziţiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a asigura necesarul de certificate care să acopere cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite, în anul 2014, de la fiecare instalaţie deţinută, pentru a putea respecta obligaţia de a restitui, ca operator de instalaţii de producere a energiei electrice, până cel târziu la data de 30 aprilie 2015, un număr de certificate, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră’, se menţionează în proiect.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...