‘Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat implicat de asigurarea unei linii de credit este proporţional şi corespunde necesităţii de a asigura suficientă lichiditate în sistemul bancar în circumstanţe speciale’, se arată în declaraţia CE.
Sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat şi are un nivel ridicat de lichidităţi comparativ cu alte state. Din motive de precauţie, Bulgaria a adoptat măsuri de majorare a nivelului lichidităţilor şi de a-şi proteja sistemul financiar’, apreciază Comisia Europeană.
Liderii de la Sofia au făcut apel la cetăţeni să nu intre în panică şi să-şi retragă economiile în momentul în care luni se vor redeschide băncile, după ce dificultăţile cu care se confruntă două bănci importante au sporit temerile privind stabilitatea financiară a Bulgariei.
‘Nu există motive să cedăm panicii. Nu este o criză bancară, este o criză de încredere şi un atac criminal’, a afirmat duminică preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Luna aceasta, Banca Centrală a Bulgariei a decis să intervină şi să preia temporar controlul la Corpbank, a patra mare bancă a ţării, anunţând că va demara discuţiile cu actualii acţionari în legătură cu sprijinirea instituţiei. De asemenea, Ministerul de Finanţe din Bulgaria a avertizat că va naţionaliza până în 21 iulie Corpbank, dacă discuţiile cu acţionarii privind salvarea băncii vor eşua.
Vineri, Banca Centrală a Bulgariei a denunţat ‘o încercare de a destabiliza statul’ printr-un atac asupra sistemului bancar, după trimiterea de mesaje pe internet în care se afirmă că First Investment Bank (FIB), a treia mare bancă a ţării, se află în dificultate financiară. Trimiterea acestor mesaje, pe net şi telefoane portabile, a provocat o stare de panică la Sofia, unde clienţi preocupaţi au asediat ghişeele acestei bănci.
Poliţia din Bulgaria a reţinut duminică cinci bărbaţi suspectaţi de un atac informaţional organizat împotriva sistemului financiar al ţării, guvernul de la Sofia încercând să pună capăt celei mai grave retrageri de lichidităţi din bănci din ultimii 17 ani.
Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS).
Bărbaţii reţinuţi au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit agenţiei, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani, informeaza Mediafax.
Parlamentul Bulgariei va fi dizolvat la 6 august. Alegeri parlamentare anticipate stabilite pentru 5 octombrie
Parlamentul Bulgariei va fi dizolvat la 6 august, iar data alegerilor legislative anticipate a fost stabilită pentru 5 octombrie, a declarat duminică seara preşedintele Rosen Plevneliev, după mai bine de patru ore de consultări cu liderii partidelor politice, informează Reuters şi ITAR-TASS.
‘În situaţia actuală, este imposibil de format un alt guvern. Demisia guvernului se va desfăşura în conformitate cu legislaţia actuală, ţinând cont de timpul necesar pentru consultări şi formarea unui cabinet de miniştri provizoriu’, a subliniat Plevneliev.
Începând cu 6 august, parlamentul va fi dizolvat şi va fi numit un guvern provizoriu, a mai indicat acesta, după negocieri.