Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem

18 04. 2024
returo

În urma feedback-ului și a dialogului cu reprezentanții industriei HoReCa, RetuRO spune că va operaționaliza în perioada imediat următoare o serie de  instrumente pentru a facilita reciclarea ambalajelor în sistemul de Garanție Returnare de către restaurante, hoteluri și cantine.

Astfel, operatorii HoReCa pot anunța RetuRO frecvența cu care solicită ridicarea ambalajelor SGR de la punctele lor de activitate (zilele săptămânii în care doresc ridicarea), precum și tipul de material al ambalajelor care vor fi ridicate – sticlă, plastic, metal și volumul estimat, informează RetuRO.

În felul acesta, fiecare operator HoReCa beneficiază de un calendar prestabilit în care ambalajele SGR vor fi ridicate, ceea ce va asigura atât predictibilitatea ridicărilor, cât și optimizarea spațiului necesar depozitării ambalajelor și eficientizarea timpului dedicat gestionării acestei activități. De asemenea, această frecvență de ridicare va fi corelată în procesul logistic cu o dimensionare corespunzătoare a mașinilor de transport, astfel încât să fie asigurată creșterea capacității de preluare a ambalajelor SGR.

Totodată, reprezentanții HoReCa au o adresă de email dedicată, horeca@returosgr.ro, la care pot contacta RetuRO pentru subiecte specifice. Aceasta, pe lângă celelalte adresele de email deja comunicate.

Anunțul RetuRo vine în contextul nemulțumirilor reprezentanților restaurantelor și hotelurilor care, sub umbrela HORA, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, vorbesc despre „implementării deficitare a proiectului SGR”.

Potrivit reprezentanților HoReCa, există probkeme operaționale ce generează întârzieri în colectarea ambalajelor, lipsa unor evidențe, sincope de comunicare, proceduri greoaie cu impact asupra business-urilor.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).