‘Planul poate funcţiona şi fără contribuţia statelor, dar ar avea mai mult succes dacă statele ar contribui, iar (…) eu sunt destul de optimist pentru joi’, a declarat el pe marginea sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) la Strasbourg.
Liderii europeni vor discuta despre acest plan pe trei ani ce ar urma să permită mobilizarea a 315 miliarde de euro. Bugetul european şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) urmează să contribuie cu 21 de miliarde de euro drept garanţii pentru un fond european destinat investiţiilor strategice, cu scopul de a-i atrage pe investitorii privaţi. Capacitatea acestuia de mobilizare ar fi sporită dacă statele membre vor veni cu propriile garanţii, scrie Agerpres.
Frans Timmermans a avertizat însă împotriva unei clauze de ‘recupare echitabilă’ a investiţiilor de către state care să le condiţioneze implicarea. ‘Acest principiu nu este compatibil cu natura proiectului’, a explicat el. ‘Sectoarele care au nevoie de investiţii se află în ţări unde problemele sunt cele mai accentuate, unde nu au mai fost făcute investiţii în infrastructuri în ultimii cinci ani’, a subliniat responsabilul.
Fiecare stat a supus Comisiei o listă cu proiecte naţionale sau transnaţionale – 2.000 sunt înregistrate – considerate prioritare. Proiect de marcă al noului executiv european, planul ar urma să favorizeze creşterea şi locurile de muncă într-o Europă anemiată, dar acesta continuă să suscite un anumit grad de reticenţă în capitalele europene şi în Parlamentul European, pe fondul unui climat de neîncredere al cetăţenilor în capacitatea Uniunii Europene de a le rezolva problemele.
‘Nu sunt deloc surprins’, a mărturisit Timmermans. ‘Oamenii sunt nemulţumiţi. Suntem în continuare în plină criză, chiar dacă ce a fost mai rău a trecut, traversăm o perioadă foarte dificilă’, a conchis el.