Ce aşteptări au investitorii nemţi din România de la Klaus Iohannis

Reprezentanţii mediului de afaceri german din România văd în schimbarea de la Cotroceni o oportunitate pentru a aduce şi mai mulţi bani pe plan local. Au însă aşteptări mari de la Iohannis şi speră că acesta va lua măsuri concrete pentru a relansa investiţiile.
Alina Stanciu - lun, 17 nov. 2014, 22:03
Ce aşteptări au investitorii nemţi din România de la Klaus Iohannis

Comunitatea oamenilor de afaceri germani din România vede în mod evident cu ochi buni alegerea lui Klaus Iohannis la preşedinţia României. Aşteptările lor sunt însă pe măsură şi solicită noului preşedinte măsuri fiscare de natură să încurajeze investiţiile.

„Cred că marea majoritate a investitorilor germani au întâmpinat cu bucurie alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României. Aşteptările faţă de noul preşedinte Klaus Iohannis sunt mari: Aşteptăm prin intermediul lui o îmbunătăţire a imaginii României în străinătate, ceea ce va aduce avantaje întregii populaţii din România. Acest lucru va fi important pentru relaţia economică a ambelor ţări. Acele întreprinderi care până acum nu au fost hotărâte, vor privi, să sperăm, această schimbare ca o ocazie de a investi în România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ludger Thol, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania, asociație pe care o conduce din 2010.

Vor investi și IMM-urile

„Mesajele pe care le-am primit sunt extrem de pozitive. Am fost sunat de oameni de afaceri, de Camerele de Comerț din Landuri și oameni politici cu poziții importante în Germania. Dar trebuie să vedem ce se întâmplă și în ceea ce îi privește pe guvernanți, a declarat pentru ECONOMICA.NET președintele Asociaţiei economice germano-Române D.R.W.- Arad , Manfred Engelmann. Acesta crede că se vor produce schimbări vizavi de poziția guvernelor Germaniei, Austriei, Olandei față de țara noastră. „Cred că va exista o mai mare încredere a IMM-urilor din aceste state să investească în România. Aceste firme sunt mult mai precaute, dar sunt convins că această schimbare le va da un avânt de a investi în România, în special în domeniul rural”, mai spune președintele D.R.W, potrivit căruia, de interes pentru investitori sunt și stațiunile balneoclimaterice și industria de wellness.

To do list pentru Guvern

În opinia omului de afaceri neamţ, care conduce în momentul de faţă o companie din domeniul construcţiilor industriale din Cluj, la Bucureşti ar trebui să se facă o „politică demnă de încredere” pentru ca şi economia să meargă mai bine. „Politica trebuie să devină mai previzibilă, trebuie să existe continuitate pentru ca investitorii să poată avea siguranţă şi să nu trebuiască să îşi asume riscuri necalculabile. Etica politică trebuie să reintre în prim-plan, iar politica trebuie să devină din nou demnă de încredere. Toate aceste lucruri vor avea efecte asupra creşterii economice”, este de părere Thol.

La rândul său, președintele DRW consideră că, pentru ca România să devină atractivă pentru investitorii de mijloc, ar trebui să fie o mai mare transparență. „Este o mare problemă cu această lipsă de transparență. Un investitor străin nu se descurcă fără un consultant, astfel că majoritatea celor care vor să investească 50-80.000 de euro renunță de obicei”, mai explică oficialul D.R.W care crede că în România investitorii sunt tratați cu aroganță.

Nu în ultimul rând, acesta apreciază că există probleme semnificative cu forța de muncă din România, iar sistemul de învățământ ar trebui reformat. „Dacă România nu introduce sistemul dual de învățământ (scoli de meserii n.red) va avea mari probleme cu forța de muncă”, explică oficialul DRW. 

 Ce măsuri aşteaptă investitorii germani

„Scăderea TVA-ului la 19% ar fi un lucru bun pentru populaţie, diminuându-se astfel munca la negru – o problemă uriaşă în România, populaţia putând cumpăra alimente şi produse de consum la un preţ mai mic. Toate acestea vor fi avantajoase pentru economia României. O întărire a sectorului agricol este absolut necesară. Premisele în România (pământ fertil, climat adecvat) există deja, fiind nevoie însă de o foarte mare recuperare. Per total ţara are nevoie urgentă de reforme, iar noi sperăm ca domnul Klaus Iohannis să se folosească de mandat în acest sens”, a mai explicat preşedintele Clubului oamenilor de Afaceri 

Un TVA de 24% este o frână extraordinară. Nu se poate accelera o creștere economica cu un TVA atât de mare. De asemenera, trebuie să se ia măsuri pentru a încuraja tineretul să se întoarcă în țară și să investească banii pe care i-a câștigat în străinătate”, crede și președintele DRW. 

Thol s-a stabilit la Cluj în 2003, când a venit ca reprezentant al grupului german Eckerle, pentru a proiectat și a ridicat halele industriale de pe Bulveradul Muncii din localitate.

Germania a adus României al doilea cel mai mare număr de investitori străini, după Italia, şi este al treilea stat din punct de vedere al capitalurilor sociale subscrise  de firme de acolo în companii româneşti. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului aferente lunii octombrie 2014, la nivel naţional există peste 20.500 de societăţi cu participare nemţească la capital, adică 10,63% din total firmelor cu particpare străină la capital. Valoarea capitalului subscris de aceste societăţi însumează 4,48 de miliarde de euro, reprezentând 12,5% din banii aduşi în acest mod de străini în România.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...