Ce atribuţii are acum Guvernul Dăncilă, doborât de Parlament şi ce urmează
Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi favorabile, anunţul fiind făcut în plenul Parlamentului. Liderul PNL; Ludovic Orban a declarat, joi, după ce moţiunea de cenzură a trecut, că „Parlamentul României a demis Guvernul PSD care şi-a bătut joc de România”. „Coşmarul pe care-l trăieşte România de trei ani a încetat”, a spus Orban.
Viorica Dăncilă a declarat, joi, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că au fost şi social-democraţi care au trădat. „Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus Dăncilă. Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat că reuşita moţiunii de cenzură este o victorie pentru români, prin care s-a demonstrat că oameni politici cu viziuni diferite îşi pot da mâna în interesul acestei ţări. „Oficial, s-a încheiat epoca Dragnea! Victorie pentru români, din respect pentru români (…) E o victorie uriaşă a opoziţiei, din respect pentru români, urmează o perioadă dificilă”, a spus Tomac.
Numărul total al parlamentarilor a fost de 464, numărul celor prezenţi – 399, iar număr total de voturi a fost 245. Numărul de votui anulate 3.
Voturi „pentru”, moţiune – 238, voturi „împotrivă” 4. Astfel Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului.
În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.
În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.
Preşedintele Iohannis a trimis preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare scrisoarea privind invitarea la consultări
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, vineri, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, a informat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, de la ora 11,00 vor avea loc consultările cu PNL, de la ora 11,30 cu USR, de la ora 12,00 cu UDMR, de la ora 12,30 cu PMP, de la ora 13,00 cu grupul parlamentar Pro Europa, de la ora 13,30 cu ALDE, de la ora 14,00 cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi de la ora 14,30 cu PSD.
Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.
„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.