Ce au decis europenii pentru Parlamentul European. Rezultatele alegerilor
În Germania, alegerile pentru Parlamentul European au fost câştigate de blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), cu 28% dintre voturi, conform sondajului la ieşirea de la urne publicat de postul de televiziune ARD şi agenţia de presă Reuters.
Pe poziţia a doua se plasează Verzii, cu 22% din sufragii, care sunt urmaţi de Partidul Social-Democrat (SPD), cu 15,5% din voturi, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 10,5% din voturi, Die Linke (extrema stângă) şi Partidul Liber-Democrat (FDP), cu câte 5,5% din sufragii.
Germania deţine 96 de mandate – cele mai multe – în Parlamentul European.
În Grecia, partidul conservator Noua Democraţie, principala formaţiune de opoziţie, a ieşit pe prima poziţie la alegerile pentru Parlamentul European, fiind urmat de partidul de guvernământ de stânga Syriza, relevă un exit-poll realizat în comun de cinci posturi de televiziune private, potrivit Reuters.
Conform exit-poll-ului, Noua Democraţie a obţinut între 32% şi 36% din voturi, comparativ cu 25%-29% pentru Syriza, formaţiunea premierului Alexis Tsipras, ajunsă la putere în 2015.
Grecia trimite la Bruxelles 21 de eurodeputaţi.
În Austria, partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat învingător la alegerile de duminică pentru Parlamentul European, urmat de social-democraţi şi de extrema-dreaptă, conform unor estimări publicate la închiderea urnelor, relatează AFP.
Cu 34,5% din voturi, OVP avansează cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2014 şi pare aproape de a realiza cel mai bun scor înregistrat vreodată de un partid la scrutinul european de la aderarea Austriei la Uniunea Europeană în 1995, conform acestor estimări difuzate de principalele media austriece şi care au o marjă de eroare de 2,5 puncte procentuale.
Pe poziţia a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, scădere de jumătate de punct procentual.
Alături de alegătorii români, cetăţenii din alte 20 de state membre ale UE votează duminică în cadrul alegerilor europarlamentare. În primele trei zile ale scrutinului, organizat în perioada 23-26 mai, şi-au exprimat dreptul de vot alegătorii din Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Republica Cehă, Letonia, Malta şi Slovacia.