Ce au făcut cei care au luat 10.000 de euro de la stat: Ce domenii de activitate au cele mai multe SRL-D-uri

Cele mai multe SRL-D-uri (Societatea cu Răspundere Limitată - Debutant) au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor (670), construcţiile (630), transporturile rutiere de mărfuri (584), restaurante (560) şi comerţul cu amănuntul (542), conform datelor remise luni de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 13:15
Ce au făcut cei care au luat 10.000 de euro de la stat: Ce domenii de activitate au cele mai multe SRL-D-uri

Judeţul Cluj conduce în clasamentul zonelor, cu 2.036 de SRL-D înfiinţate până pe 19 septembrie 2014 şi 2.020 în funcţiune, urmat de Bucureşti (1.715 înfiinţate şi 1.676 în funcţiune), Timiş (1.091 înfiinţate şi 1.076 în funcţiune), Maramureş ( 640 înfiinţate şi 636 în funcţiune) şi Dolj (630 înfiinţate şi 619 în funcţiune), scrie Agerpres.

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant (SRL-D) a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă 6/ 2011, ca parte a ‘Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri’ şi are ca obiectiv stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi şi creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare. Acum, după eliminarea din 11 iulie 2014 a criteriului de vârstă, oricine poate să-şi înfiinţeze un SRL-D şi poate beneficia de gratuitate la înfiinţare, posibilitatea primirii unui ajutor financiar nerambursabil de până la 10.000 de euro şi scutire de la plata CAS-ului din partea angajatorului pentru până la 4 angajaţi.

Obiectivul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor îl constituie stimularea înfiinţării de noi afaceri, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.

Programul urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor, precum şi stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor nou-înfiinţate (start-up-uri) prin facilitarea accesului acestora la finanţare.

Povestea SRL-D-urilor

Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, finanţări nerambursabile de câte 10.000 de euro pentru tinerii care îşi dezvoltă o afacere, iar firmele lor sunt înregistrate sub formă de SRL-D (societate cu răspundere limitată – debutant). Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant (să aibă până în 35 de ani), ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Cei care nu primesc finanţare se pot bucura însă de anumite facilităţi, printre care, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, sau scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului pentru înregistrarea firmei. De asemenea, deţinătorii de SRL D beneficiază de consiliere din partea oficiului teritorial din program.

Pentru încadrarea în Program, microîntreprinderea înfiinţată de întreprinzătorul debutant trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii. Printre acestea, societate comercială cu răspundere limitată-debutant (SRL-D) trebuie să funcţioneze pe durată nedeterminată, în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale ordonanţei de urgenţă nr. 6 din 09.02.2011; se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale ordonanţei de urgenţă nr. 6 din 09.02.2011; este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Condiţiile pentru întreprinzătorul debutant trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...