Ce au stabilit liderii lumii la summitul G8 în privinţa economiei

Economica.net
20 05. 2012
120518_g8_914p_grid_8x2_15668200

„Redresarea economiei mondiale arată semne promiţătoare, dar persită curente contrare importante”, subliniază liderii G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franţa, Germania, Japonia şi Rusia) care propun, în consecinţă, o serie de măsuri.

SUSŢINEREA CREŞTERII ECONOMICE ŞI ECONOMIEI

„Imperativul nostru este încurajarea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă”, afirmă liderii G8. „Suntem hotărâţi să adoptăm toate măsurile necesare pentru ne a consolida şi revigora economiile” şi „salutăm discuţiile (aflate) în curs în Europa referitoare la modul de a crea creştere” economică, se arată în comunicat.

Dar – un semn al diferenţelor lor de abordare – liderii marilor economii ale planetei recunosc, în acelaşi timp, că măsurile de adoptat în cadrul luptei împotriva crizei „nu sunt aceleaşi pentru toţi”.

„Cu scopul de a spori productivitatea şi potenţialul de creştere în economiile noastre, noi susţinem reforme structurale, dar şi investiţii în educaţie şi în infrastructuri moderne”, precizează membrii G8, notând că asemenea iniţiative pot fi finanţate prin „diferite mecansime”, incluzând sectorul privat.

ZONA EURO

„Suntem de acord asupra importanţei de a avea o zonă euro puternică şi unită în vederea stabilităţii şi redresării (economice) mondiale şi ne exprimăm interesul de a vedea Grecia rămânând în zona euro, respectându-şi, în acelaşi timp, angajamentele”, afirmă liderii G8, în contextul în care este dezbătută o retragere a Greciei din zona euro.

LUPTA ÎMPOTRIVA DEFICITELOR

„Ne angajăm la responsabilitate bugetară şi, în acest context, susţinem politici de consolidare bugetară durabile şi inteligente, care ţin cont de situaţiile economice ale ţărilor”, mai afirmă liderii G8.

LUPTA ÎMPOTRIVA PROTECŢIONISMULUI

„Subliniem importanţa pieţelor deschise şi a unui sistem comercial echitabil, robust şi fondat pe reguli” şi „ne vom respecta angajamentul de a ne abţine de la măsuri protecţioniste”, subliniază liderii celor mai puternic industrializate ţări din lume.