Ce averi au cei mai bogaţi oameni de afaceri români la Bursa din Bucureşti

Averea la Bursă a celor mai bogaţi români a crescut cu doar 194 de milioane de lei, anul trecut, până la aproape 1,75 de miliarde de lei. Cel mai mult s-au apreciat acţiunile controlate de industriaşul Ştefan Vuza şi de bancherii Horia Ciorcilă şi Ilie Carabulea, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Bursa arată însă doar o parte din bogăţia celor mai bogaţi români, iar bancherii au avut probleme cu Justiţia.
Adrian N. Ionescu - Dum, 26 ian. 2014, 22:03
Ce averi au cei mai bogaţi oameni de afaceri români la Bursa din Bucureşti

Cu avere de 569 de milioane de lei, Dan Adamescu este pe primul loc, potrivit evaluării pachetelor de acţiuni ale companiilor sale de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Adamescu este al doilea cel mai bogat român potrivit Top 300 Capital. 

La rândul lor, fraţii Emil şi Marius Cristescu sunt pe locul doi la Bursă, cu peste 530 de milioane de lei în acţiunile companiilor lor care sunt prezente la BVB.

Dan Adamescu a pierdut mai puţin de 30 de milioane de lei, anul trecut, din cauza scăderii acţiunilor Unirea Shoping Center (simbol bursier SCDM). Omul de afaceri mai are şi socitetatea de asigurări Astra (ATRA), a cărei valoare nu s-a modificat, pentru că acţiunile sale nu s-au tranzacţionat.

Fraţii Emil şi Marius Cristescu au pierdut cam tot atât cât şi Adamescu anul trecut. Ei sunt posesorii a patru companii industriale adăpostite sub brandul Bega. Au şi Faur (FAU, fosta 23 August Bucureşti) şi Foraj Sonde Craiova (FOSB), perla coroanei.

Pierderea din portofoliul fraţilor Cristescu provine, însă, din cauza unei companii din turism, Bega Turism. Celelalte companii de la BVB sunt Bega Tehnomet  (TEHO), Bega Minerale Industriale (BMIA), Bega Utilaje Constructii Bucureşti (UTBT) şi Bega Electromotor (ELTR).

Al treilea cel mai bogat om de afaceri, după deţinerile de la bursă (147 de milioane de lei), este un alt industriaş al momentului, Ştefan Vuza, care mai controlează cinci companii la BVB, fie prin vehiculul Serviciile Comerciale Române, fie prin alte companii din portofoliul acestuia (A1 sau A2 Impex SRL).

Ştefan Vuza a câştigat 86 de milioane de lei din aprecierea la bursă a companiilor pe care le controlează.

Cea mai mare pierdere la bursă o suferă Ovidiu Tender, al cărei pachet majoritar la Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi-a redus valoarea de aproape trei ori în 2013, cu 42 de milioane de lei, până la 26 de milioane de lei.

Vuza este urmat în topul câştigurilor de bancherii Horia Ciorcilă şi Ilie Carabulea.

Ştefan Vuza a profitat din aprecierea cu 24% (82 de milioane) a acţiunilor Chimcomplex Borzeşti (CHOB), propulsate atât de aşteptările privind restructurarea cu succes a companie cât, mai ales, privind participarea acesteia la privatizarea a ceea ce este viabil din Oltchim.

Portofoliul lui Vuza mai conţine pachete majoritare la foste glorii industriale precum Uzuc Ploieşti (UZC), care a construit mare parte din echipamentele rafinăriilor şi uzinelor chimice româneşti

Sinterom Cluj (SIRM) făcea bujiile româneşti şi acum face alte piese din pulberi sinterizate. O companie preţioasă controlată de Vuza este şi Contactoare Buzău (CONQ).

Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie şi unul dintre fondatorii Băncii Transilvania (TLV), este şi unul dintre cei mai influenţi acţionari ai băncii, cu toate că este creditat, neoficial, că ar controla mai puţin de 5% din titlurile băncii.

Banca Transilvania (TLV) este a treia ca mărime a activelor sale din România, iar acţiunile TLV au crescut cu aproape 25% din 1 ianuarie 2013 şi până zilele trecute.

Valoarea pachetului lui Ciorcilă a crescut cu 46 de milioane de lei, până la 190 de milioane.

La rândul său, Ilie Carabulea, patronul neîncoronat al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), a câştigat 44 de milioane de lei din aprecierea acţiunilor BCC cu 45% în ultimele 385 de zile.

Pachetul de peste 41% din acţiunile BCC, deţinut de Carabulea, oficial, valorează 97 de milioane de lei.

De asemenea Familia Ciurtin şi Gruia Stoica sunt dintre cei care au mai câştigat din scumpirea la bursă a pachetelor de acţiuni ale companiilor lor.

Raul Ciurtin era medic stagiar la Baia Mare când tatăl său, Petru Ciurtin, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la Albalact (ALBZ), acum al treilea cel mai mare producător de lactate din România. Cele 67% din acţiunile  ALBZ pe care cei doi Ciurtin le controlează prin off shore-uri din Cipru valorează cu 9 milioane de lei mai mult acum decât la începutul lui 2013.

La rândul său, una dintre cele mai marcante figuri ale anului trecut, Gruia Stoica, şi-a văzut apreciindu-se cu 10 milioane de lei deţinerile la Electroputere VFU Paşcani (RMAR) şi REVA Simeria. Gruia Stoica este patronul Grupului Feroviar Român (GFR), care a rata de puţin achiziţia CFR Marfă. Ambiţiile de tycoon al lui Stoica Gruia sunt evidente. Electroputere VFU Paşcani a cumpărat divizia de locomotive a fostei glorii Electroputere Craiova (EPT).

Gruia Stoica are la bursă pachete de 40 de milioane de lei.

Ceilalţi bogaţi de la BVB au pierdut prin deprecierea companiilor lor.

Dintre ei se remarcă Gheorghe Călburean, patronului Grupului Dafora, care se sprijină pe cele două companii listate la  BVB, compania de foraj Dafora Mediaş (DAFR) şi constructorul de conducte de petrol şi gaze Condmag Braşov (COMI).

DAFR, COMI şi Foraj Sonde Craiova valorează 31 de milioane de lei la BVB, cu şapte milioane mai puţin decât la începutul anului trecut.

Au mai pierdut din valoarea companiilor lor la bursă: Gheorge Bosânceanu – 12 milioane de lei prin Şantierul Naval Constanţa (SNC) şi Sorin Creţeanu  – 1,2 milioane de lei prin vehiculul imobiliar Comnord Bucureşti (COSC).

Pachetul  de 95 % din SNC controlat de Bosînceanu face 37 de milioane de lei, iar cel de 54% din COSC allui Creţeanu valorează piuţin peste 9 milioane de lei.

Ce nu se vede la Bursă

Ce se vede la Bursă este însă mult mai puţin decât ce există în realitate.

Diferenţa se datorează, mai întâi, faptului că bogaţii României au puţin din averile lor în companii  la Bursă.

Apoi, evaluarea făcută prin preţul acţiunilor la bursă este cu atât mai îndepărtată de realitate cu cât acţiunile se tranzacţionează mai puţin.

Averea cu care, de pildă, Dan Adamescu a intrat în TOP Capital pe locul 2 este de circa 7 ori mai mare (900 milioane de euro), decât evaluarea acţiunilor pe care le controlează la Bursă.

Gruia Stoica este pe locul 6 cu 470 de milioane de euro, de peste 50 de ori mai mult decât arată companiile sale la Bursă.

Ovidiu Tender este pe locul 7 cu o avere (650 de milioane de euro) de circa 11 ori mai mare decât are pe bursă.

Fraţii Cristescu sunt pe locul 14 cu o avere de 250 de milioane de euro de peste două ori mai mult decât sunt evaluate companiile lor la bursă. Grupul Bega are alte 22 de companii în afară de acestea. 

Ştefan Vuza este abia pe locul 67 în Top Capital, cu mai puţin de 70 de milioane de euro, de peste două ori mai mult decât are în companiile de la bursă.

Averea lui Horia Ciorcilă este evaluată la 60 de milioane de euro, cam cu 50% mai mult decât ce are în acţiuni la Banca Transilvania.

 Multiplii de valoare

Valorile reale ale companiilor netranzacţionate decât foarte rar sunt, de obicei, mai mari decât o arată preţul lor la bursă, şi la eventuale, negocieri de vânzare,  este un multiplu al veniturilor din vânzare, sau al profitului.

Este şi cazul Şantierului Naval Constanţa, al lui Bosînceanu, a companiilor fraţilor Cristescu şi a companiilor lui Gruia Stoica.

Acolo unde sunt libere la tranzacţionare mai mult de 10%, compania este interesantă şi pentru investitori şi o tranzacţionează.

Pe piaţă există în circulaţie liberă circa 15% din acţiunile Unirea Shoping Center (SCDM) şi, de aceea acestea au fost mai des una tranzacţionate, ca ca şi cele ale Albalact, Prospecţiuni, Dafora, sau Condmag.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 cu venituri de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi......
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Alegerile legislative anticipate din Germania ar putea avea şi unele consecinţe pozitive pentru economia zonei euro, în ...
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că miliardarul Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei ...