Suspendarea ratelor. Ce bănci aplică deja OUG 37 și ce credite vor fi refuzate pentru amânare
Câteva bănci au reuşit să aprobe amânarea la plată a ratelor la împrumuturile ipotecare în baza ordanaţei de guvern dată în 6 aprilie 2020, potrivit unor surse din piața bancară. Este vorba de cereri noi, venite la bănci după publicarea ordonanţei de urgenţă și a normelor metodologice aferente acesteia. Cererile primite de bănci până la această dată nu au cum să beneficieze de prevederile OUG 37. Dacă îşi doresc amânarea ratelor cu pînă la 9 luni, clienţii băncilor care intră sub impactul crizei generate de coronavirus trebuie să adreseze o nouă cerere băncii.
Cele patru bănci care au aprobat amânarea la plată a unor credite sunt Alpha Bank, BRD Groupe Societe Generale, First Bank şi Alior Bank. Interesant este că două bănci au anunţat deja că nu vor percepe dobândă la dobândă nici pentru creditele de consum, nu doar pentru cele ipotecare aşa cum este stipulat în ordonanţă. Cele două bănci care au decis acest lucru sunt Banca Transilvania, care a anunţat că va începe în curând aprobarea pe noile prevederi ale ordonanţei, şi Alior Bank.
În schimb, la nivelul mai multor bănci se pune problema ca, în ciuda amânării de la plată a ratelor şi a dobânzilor pentru clienţii aflaţi acum într-o situaţie problematică, clientul să plătească pe durata suspendării o poliţă de asigurare de viaţă. Prin tehnici de marketing, poliţa respectivă este prezentată ca având acoperire şi pentru Covid 19, deşi conform practicilor naţionale şi internaţionale o astfel de pandemie nu poate fi asigurată de nici un asigurător din lume, aşa cum nici războiul nu poate fi asigurat.
În plus, băncile au cerut în documentul trimis Ministerului Finanţelor clarificări legate de creditul pentru capital de lucru de tip revolving contractat de companii şi care funcţionează practic ca un overdraft. Băncile îşi pun astfel problema că pe durata amănarii/suspendării creditului, soldul acestuia poate fi sau nu utilizat, despre felul în care se va face plata ulterioară a dobânzilor, dacă pot fi trase de bancă din creditul neutilizat şi dacă aceste dobânzi sunt sau nu capitalizate ca în cazul creditului de consum persoane fizice.
Instituţiile decredit ridică şi problema faptului că aceste linii de credit depind foarte mult de încasările clientului dela terţi. Menţionăm că, mai mulţi jurişti au atras atenţia bancherilor că legea nu face distincţie între clienţi şi măsurile din OUG sunt aplicabile tuturor categoriilor de clienţi.