Planul Național Strategic 2023-2027 aduce schimbări majore legate de modul în care va fi finanțată agricultura românească, obiectivele României, în acord cu cele ale Comisiei Europene, fiind diferite față de planurile anterioare. Banii au fost alocați cu scopul creșterii performanței fermelor, care trebuie să aibă, în același timp, grijă de climă și mediu.
PNS prevede 89 de tipuri de intervenții, incluzând 51 de intervenții prin Pilonul 1 (FEGA) și 38 de intervenții prin Pilonul II (FEADR).
Prin Pilonul I (FEGA) vor fi acoperite în continuare plățile directe în valoare de 9,78 de miliarde de euro și intervențiile sectoriale în valoare de 151 de milioane de euro. De asemenea, prin Pilonul II prin care România dispune de un buget de 2,19 miliarde de euro bani europeni , se vor finanța investițiile în ferme, irigațiile, tinerii fermieri și depozitarea și procesarea. Având în vedere și contribuția națională, finanțarea Pilonului II se ridică însă la 5,87 miliarde de euro.
Ce bani vor lua fermierii. SAPS este înlocuit de BLISS
Pentru a-și menține fermele viabile din punct de vedere economic, România va plăti în perioada 2023-202 o subvenție decuplată de producție, pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ, pentru o suprafață de 9.697.000 ha. Aceasta poartă titulatura de sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) și înlocuiește practic actuala schemă de plată unică pe suprafață(SAPS). Plafonul BISS pentru perioada 2023-2027 este de 4.82 miliarde de euro, iar pentru a încasa banii fermierii trebuie doar să respecte condițiile de mediu impuse tot prin PNS.
Aceștia vor primi:
Apare o nouă subvenție – CRISS
De anul viitor, prin PNS, apare și un alt tip de subvenție- sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS). Este o subvenție destinată fermelor între un hectar și 50 de hectar și fermelor care nu făceau obiectul schemei“miciifermieri”, dar care constituie segmentul agriculturii la scară mică și mijlocie. Practic, sprijinul redistributiv complementar va fi acordat fermierilor care nu și-au fragmentat exploatațiile după 2020, eligibili pentru plata BLISS, fiind complementar cu intervenția BISS, cu ecoschemele adresate sectorului vegetal, cât și cu alte scheme de sprijin cuplat din sectorul vegetal și zootehnic.
În total, pentru plata CRISS sunt alocați 978.69 milioane euro, pentru un estimat de 3,7 milioane de hectare.
La nivel de fermă, CRISS înseamnă;
Bani pentru tinerii fermieri
Fermierii până în 40 de ani, cu competențe în domeniu agricol, vor beneficia și de un sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri în valoare de
În total, pentru tinerii fermieri s-au alocat 67,2 milioane de euro.
Sprijin cuplat în sectorul vegetal
Pentru sectorul vegetal, prin PNS s-au aloca 408,1 milioane de euro pentru 12 intervenții. În total, sunt alocați de la 78,7 milioane de euro în 2023 la 84,65 de milioane de euro în 2027.
Se vor da bani pentru fermierii care cultivă:
Un miliard de euro vor ajunge și în zootehnie, prin sprijinul cuplat. Sunt cinci intervenții pentru care se vor plăti anual de la 205,7 milioane de euro în 2023 la 219,7 milioane de euro în 2027. Se vor da bani pentru:
Bani pentru ecoscheme în sectorul vegetal și zootehnic
Pentru practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil mai mare de 10 hectare, fermierii vor încasa 56 de euro pe hectar, având în vedere că s-au bugetat în total 1,64 miliarde euro. Pentru practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăria tradiționala
Ecoschemele în zootehie înseamnă alți 247,9 milioane de euro, din care pentru bunăstarea vacilor de lapte alocarea este de 142,75 milioane euro, iar pentru
bunăstarea tineretului bovin la îngrășat plafonul 2023-2027 ajunge la 105,14 milioane euro.