Existenţa unui consumator stabil pentru o cantitate mare de electricitate şi cu un istoric bun de plată este un avantaj pentru Hidroelectrica, spre deosebire de contractele încheiate cu traderii de energie, care se pot găsi în situaţia de a nu avea consumatori pentru toată energia contractată şi de a a avea dificultăţi în a plăti energia livrată de Hidroelectrica, potrivit firmei de consultanţă. În plus, contractul cu Alro, care este cel mai mare consumator de energie electrică din România, asigură un nivel ridicat de producţie constantă de electricitate pentru Hidroelectrica, lucru care nu este neapărat valabil în cazul în care compania de stat vinde energie către traderi, iar aeşti traderi nu livrează în continuare energia către mari consumatori industriali.
Pe de altă parte, PwC mai spune că respectivul contract de furnizare de energie pe termen lung către Alro poate fi folosit de Hidroelectrica ca un colateral pentru a găsi finanţare la bănci. În plus, cum formula de preţ din contract este legată de cotaţiile internaţionale ale aluminiului, Hidroelectrica poate obţine un preţ mai bun pe energia livrată, în cazul în care preţul metalului creşte, mai spun cei de la PwC.
Preţul plătit de Alro, mai mare decât cel pentru piaţa reglementată
Alro primeşte energie de la Hidroelectrica în baza unui contract bilateral pe termen lung cu preţuri ajustabile în funcţie de evoluţia cotaţiilor la aluminiu. În 2011, preţul mediu plătit de Alro a fost de circa 130 de lei/MWh. PwC spune că, în 2011, preţul mediu pentru curentul livrat de Hidroelectrica pe piaţa reglementată, stabilit în urma ordinelor ANRE, a fost de 86,3 lei/MWh, deci mult mai mic decât cel plătit de Alro.
Hidroelectrica, companie aflată acum în insolvenţă, a denunţat toate contractele bilaterale încheiate cu traderii de electricitate, aşa-numiţii “băieţi deştepţi” dat fiind că negocierile legate de preţuri, cantităţi şi durata de furnizare au eşuat. Contractul dintre Hidroelectrica şi Alro se renegociază în aceste zile.