Ce companii româneşti au interese în Ucraina

Ucraina, ţară în care puterea este contestată puternic în stradă, este vizată de mai multe companii româneşti, iar cele mai mari interese pe piaţa locală par a le avea companiile petroliere.
Mihai Nicuţ - lun, 02 dec. 2013, 22:10
Ce companii româneşti au interese în Ucraina

Ucraina este o ţară interesantă pentru mai multe companii româneşti, iar firmele petroliere par a fi cele mai interesate de ţara care în aceste zile este teatrul confruntărilor de stradă între o mare parte a populaţiei, nemulţimită de conducerea ţării care a abandonat calea europaneă în schimbul avantajelor economice pe care le presupune relaţia cu Rusia.

Petrom, cea mai mare companie românească este interesată de resursele de hidrocarburi din zona platoului continental al Mării Negre aflat în zona comercială ucraineană. În parteneriat cu Exxon (cu care Petrom caută şi în zona românească a Mării Negre gaz )şi Royal Dutch Shell, companiei româneşti i-a fost atribuit perimetrul Skifska. Este vorba despre un accord de împărţire a producţiei între companiile petroliere şi statul ucrainaean. Cotele nu au fost încă stabilite.

Companiile au primit perimterul în urma unei licitaţii organizate în anul 2012. Autorităţile de la Kiev au aprobat oferta consorţiului condus de Exxon şi Royal Dutch Shell în detrimentul celei făcute de grupul rus Lukoil.

„Ne aşteptăm la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zăcământul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil şi OMV Petrom pe coasta românească”, a afirmat atunci un oficial guvernamental ucrainean, Ucraina spera atunci ca mari companii energetice globale să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia.

Şi Rompetrol este un jucător activ pe piaţa din Ucraina, ţară în care are afaceri în creştere şi planuri mari. A intrat pe piaţă în 2006 şi a început operaţiunile în 2007. Patru ani mai târziu a devenit al patrulea cel mai mare importator de benzină de pe piaţa ucraineană, aducând carburanţi produşi la Petromidia.

În plus, special pentru piaţa ucraineană, Rompetrol a demarat un proiect gigantic: în această vară a anunţat semnarea unui memorandum cu compania naţională ucraineană de petrol şi gaze, Naftogaz, creând o companie mixtă ce urmează să dezvolte o reţea de 700 de noi staţii de distribuţie. Investiţia este estimată la un miliard de dolari, vizată fiind o cotă de 25% din toată piaţa ucraineană a produselor petroliere. Reţeaua va fi alimentată cu carburanţi produşi în România, la Petromidia. Totuşi, proiectul este destul de întârziat.

În rest, cele mai importante investiţii româneşti în Ucraina, potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ bilaterale, Marian Nasty Vlădoiu, sunt reprezentate de Farmec Cluj, care are magazine de desfacere produse naturiste în Kiev, CrisTim din Timişoara, cu depozit de produse alimentare procesate tot în capitala Ucrainei, care intenţionează să deschidă o fabrică în ţara vecină, şi Romstal Instalaţii, companie care activează în franciză la Kiev. În plus, în Ucraina există mai multe birouri ale unor firme din IT cu acţionariat românesc. Mai putem menţiona, la capitolul investiţii româneşti în Ucraina, Petrom şi Rompetrol, în ciuda faptului că aceste două companii au acţionariat majoritar străin.

Potrivit datelor Ministerului roman de externe, pe în primele opt luni ale anului 2012, s-a înregistrat un volum total de 1153,9 mil.USD al schimburilor comerciale în relaţia cu Ucraina, din care exportul a fost de 704,5 mil.USD, iar importul de 449,4 mil.USD.

Din luna noiembrie 2013 , în Ucraina au loc ample manifestaţii de stradă, ca urmare a schimbării poziţiei puterii de la Kiev, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), pentru a se orienta către Rusia. Forţele de ordine au ripostat şi s-a vorbit despre 100 de răniţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...