Ce companii străine vânează cei mai mari investitori români

28 10. 2012
vienna_stock_exchange_2_49879900

Cel mai mare investitor român la bursele străine este Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, cu deţineri echivalente cu peste 32 de milioane de lei, dintre care jumătate sunt în companii aurifere. În rest, SIF Moldova vânează mai ales companiile energetice.

Cele mai mari deţineri străine ale SIF Moldova (simbol bursier SIF2) sunt cele în acţiunile OMV (Austria), ale Newmont Mining Corporation (SUA), unul dintre cei mai mari producători de aur din lume şi ale CEZ , marea companie energetică cehă prezentă şi în România.

Valoarea celor 3 pachetele de acţiuni echivalează cu peste 8,5, respectiv 5,7 şi 4,5 milioane de lei, potrivit raportărilor SIF2.

SIF2 mai preferă societăţile miniere implicate în special în extracţia aurului: Gabriel Resources, Barrick Gold Corp., Goldcorp Inc., toate acţiunile aurifere valorând circa 16 milioane de lei.

SIF Moldova a cumpărat companii energetice ca urmare a reorientării strategiei sale de investiţii spre acest domeniu, în defavoarea celui financiar.

Totuşi, printre celelalte pachete străine ale SIF2 se numără şi acţiunile Bursei din Varşovia. Alte acţiuni deţinute de SIF2 sunt cele ale producătorului austriac de materiale plastice de utilitate medicală Sempert Holding şi ale unuia dintre cei mai mari producători de soluții software din Europa Centrală, Asseco din Polonia.

Ţinte comode

Alţi investitori preferă marile fonduri de investiţii, prin care înceracă  să profite de câştigurile de pe bursele străine.

Marii investitori români profesionişti au ezitat multă vreme să se expună pe pieţele străine, din cauza dificultăţilor de analiză. Este mai greu să cunoşti pieţele străine şi cu atât mai mult pieţele pe care operează ţintele străine, fapt care sporeşte costul expunerii.

De aceea, fondurile străine de investiţii, administrate de profesionişti străini care au o forţă  mai mare de analiză specializată, devin ţinte mult mai comode.

SIF Moldova are o expunere de circa 1,5 milioane de lei pe 4 fonduri administrate de firma de specialitate a Grupului ING (dintre care unul face investiţii tot în România): Romanian Equity class X-Capitalisation, Global Opportunities Class I,  Global High Dividend Class I şi Emerging Europe Class I.

Se vede în numele fondurilor prefererate că au fost alese fonduri specializate pe companii din toată lumea, care promit fie mari creşteri ale cotaţiilor bursiere, sau fie dividende mari. Al patrulea fond străin vânează companiile atractive de pe marile pieţe emergente.

Riscul asumat de administratorii SIF Moldova prin expunerea pe alte pieţe este, totuşi mic, dacă nu ne referim la pachetul de acţiuni Erste. Companiile amintite mai sus acoperă doar 3% din activul net al societăţii. Cu Erste expunerea creşte la 25%.

Acţiunile Erste Bank deţinute de SIF-uri nu sunt luate în calcul pentru acest articol, pentru că nu sunt rezultatul unor investiţii, ci al unei tranzacţii făcute mai degrabă de nevoie, decât de voie.

Austriecii nu au dorit să listeze BCR la bursă şi au dat SIF-urilor la schimb acţiuni Erste. Pachetele  SIF-urilor la Erste valorează circa un miliard de lei.

Al doilea cel mai mare investitor român pe pieţele străine, fondul mutual Raiffeisen Prosper, foloseşte aceeaşi metodă de expunere prin mari fonduri de investiţii globale. Titlurile acestora acoperă mai mult de jumătate din activele nete ale  Raiffeisen Prosper, de 22 de milioane de lei.

Şi Raiffeisen Prosper preferă fondurile globale dedicate marilor pieţe emergente (Brazilia, Rusia, India, China. BRIC, şi altele), precum JP Morgan Emerging Markets Equity şi Robeco Emerging Markets Equities.

Administratorii fondului (Raiffeisen Asset Management România) se folosesc şi de expertiza colegilor lor de la Viena, prin fondurile de se ocupă aceştia: Raiffeisen Eurasia Equities, Raiffeisen Eastern European Equities.

Al treilea cel mai mare investitor instituţional român în acţiuni străine este fondul mutual BRD Acţiuni Europa Regional, care are plasamente în valoare de peste 6 milioane de lei în 28 de companii din Erupa Centrală.

Dintre acestea se remarcă Erste Bank, dar şi Komercni Banka (Cehia), PKO Bank Polski, OTP Bank (Ungaria) şi Vienna Insurance Group, companiile de telecomunicatii din aceleaşi ţări şi ca şi cele energetice şi de petrol (CEZ, MOL, PKN) , sau farmaceutice (EGIS, Richter Gedeon).

„Am lansat acest fond în primul rând pentru a oferi inevstitorilor noştri posibilitatea diversificării plasamentelor în scopul dispersiei riscului. Astfel se evită expunerea la riscul pieţei interne, care poate fi afectată de evenimente politice şi economice specifice“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Dan Nicu, directorul generl al BRD Asset Management.

Deţineri mai mici în acţiuni străine (de sub un milion de lei) mai au şi SIF Transilvania (numai în acţiuni Societe Generale), ca şi fondul mutual BCR Expert, în: Erste Bank şi Raiffeisen Bank, Bank Polski, şi în compania minieră poloneză  Lubelski Wegiel Bogdanka.

Noi jucători

Sărăcia ofertei Bursei din Bucureşti a determinat administratorii de fonduri de pensii să facă presiuni pentru ca să li se permită expunerea pe bursele străine.
Fondurile de pensii obligatorii au, în prezent, în acţiuni româneşti peste 11% din activele de peste 8,5 miliarde de  lei. Expunerea pe acţiuni a fondurilor de pensii ar putea creşte până la 30%.