Companii care pot fi afectate pe sector, potrivit Reuters:
Constructori auto
AUDI
Volkswagen va deschide o nouă fabrică Audi în San Jose Chiapa, Mexic, unde va produce Q5, cu puțin peste 5.000 de angajați. Compania a produs aproape 176.000 de mașini în 2023. În prima jumătate a anului 2024, aproape 40.000 de mașini au fost exportate în SUA, potrivit Asociației Mexicane a Producătorilor de Automobile.
BMW
BMW deschide o nouă fabrică în San Luis Potosi, Mexic, unde va produce Seria 3, Seria 2 Coupe și M2, aproape toată producția fiind destinată SUA și alte piețe din întreaga lume, potrivit producătorului auto. Din 2027, va produce linia de modele „Neue Klasse” complet electrică.
BYD
Producătorul chinez de vehicule electrice BYD a căutat zone pentru a construi o fabrică în Mexic, dar a spus în repetate rânduri că fabrica va deservi piața internă și nu va produce mașini pentru a fi vândute în SUA.
HONDA
Honda Motor trimite 80% din producția sa mexicană pe piața din SUA, iar directorul său de operațiuni Shinji Aoyama a avertizat în noiembrie că va trebui să se gândească la schimbarea producției dacă SUA ar impune tarife permanente asupra vehicule importate.
JAC MOTORS
JAC Motors din China are din 2017 o societate mixtă în Mexic cu Giant Motors pentru a asambla vehicule marca JAC. Deținut de SAIC MG a anunțat în august planuri de a construi o fabrică în țară.
KIA CORP
Kia Corp din Coreea de Sud are o fabrică în Mexic care își produce propriile vehicule și un număr mic de SUV-uri Tucson pentru afiliatul său Hyundai Motor pentru exporturile din SUA.
MAZDA
Mazda exporta în jur de 120.000 de vehicule din Mexic în Statele Unite în 2023. Președintele Mazda, Masahiro Moro a declarat în noiembrie că problema tarifelor nu este o problemă care poate fi rezolvată de companii individuale și că va examina cu atenție detaliile înainte de a decide răspunsul.
NISSAN
Nissan Motor are două fabrici în Mexic unde produce modelele Sentra, Versa și Kicks pentru piața din SUA. A produs aproape 505.000 de vehicule în Mexic în primele nouă luni ale anului 2024. Compania nu a dezvăluit câte dintre acestea au fost exportate pe piața din SUA.
STELLANTIS
Stellantis operează două fabrici de asamblare în Mexic: Saltillo, care produce pick-up-uri și camionete Ram, și Toluca, pentru SUV-ul de dimensiuni medii Jeep Compass. Grupul franco-italian deține și două fabrici de asamblare în Ontario, Canada: Windsor, unde produce modele Chrysler, și Brampton, în prezent în curs de reechipare și programată să reia producția în 2025 cu un nou model Jeep.
TOYOTA
Toyota Motor își construiește camioneta Tacoma la două fabrici din Mexic. A vândut peste 230.000 dintre ele în SUA în 2023, reprezentând aproximativ 10% din vânzările sale totale pe acea piață. Toyota producea Tacoma în SUA, dar acum le livrează pe toate din Mexic, care reprezintă cea mai mare parte a producției de la fabrici.
VOLKSWAGEN
Fabrica Volkswagen din Puebla este cea mai mare fabrică auto din Mexic și una dintre cele mai mari din grupul VW. Aproape 350.000 de mașini au fost fabricate acolo în 2023, inclusiv Jetta, Tiguan și Taos, toate pentru export în S.U.A.
AUTOLIV
Compania suedeză Autoliv, cel mai mare producător mondial de airbag-uri și centuri de siguranță, a declarat că are aproximativ 15.000 de angajați în Mexic, refuzând să comenteze despre exporturile în SUA de acolo.
MICHELIN
Producătorul de anvelope Michelin are două fabrici în Mexic – Queretaro și Leon – și trei în Canada: Pictou, Bridgewater și Waterville.
YANFENG
Producătorul chinez de scaune Yanfeng Automotive Interiors produce de ani de zile în Mexic pentru a furniza producători de automobile, inclusiv General Motors și Toyota.
ALŢII
Alți producători de piese cu fabrici în Mexic care deservesc producția de automobile pentru piața din SUA includ producătorul italian de anvelope Pirelli, producătorul italian de frâne premium Brembo și Eurogroup Laminations din Italia.
Eurogroup Laminations, care are Tesla printre clienții săi, specializată în statoare și rotoare, două componente cheie ale motoarelor și generatoarelor electrice.
Producătorul de automobile american Tesla și-a încurajat furnizorii chinezi să înființeze fabrici în Mexic în 2023, pentru a-și aproviziona în principal fabrica planificată din Mexic.
Tesla a planificat inițial să înceapă producția în Mexic la începutul anului 2025, dar a trecut în mare parte la un plan de expansiune pentru fabrica sa din Texas.
ELECTRONICĂ
FOXCONN
Cel mai mare producător de electronice din lume, Foxconn din Taiwan construiește o fabrică gigantică de servere de inteligență artificială în colaborare cu Nvidia în Mexic. Intenționează să înceapă producția la începutul anului 2025, creând un server răcit cu lichid care să conțină noua și puternica familie de cipuri AI Blackwell a Nvidia.
LENOVO
Producătorul chinez de computere Lenovo care produce servere și alte produse pentru centre de date într-un amplasament masiv din Monterrey, Mexic, pe care l-a extins în 2021. A spus la acea vreme că toate produsele sale pentru centre de date pentru nord Piața americană sunt fabricate în Monterrey.
LG ELECTRONICS..
LG Electronics din Coreea de Sud care produce televizoare, electrocasnice și piese pentru vehicule electrice pe site-urile sale mexicane. Acesta a declarat în noiembrie că analizează posibilitățile, inclusiv schimbările în politicile comerciale.
SAMSUNG
Samsung Electronics din Coreea de Sud produce televizoare și electrocasnice în Mexic și le exportă în S.U.A.
CAMPARI
Grupul italian de băuturi spirtoase Campari cu trei locații de producție în Mexic, principalul producând tequila sub marca sa Espolon și unul în Canada, producând marca canadiană de whisky Forty Creek, potrivit celui mai recent raport al său de sustenabilitate. Potrivit Citi, Campari importă 27% din vânzările sale din SUA din Mexic și Canada.
P&G ȘI UNILEVER
Procter & Gamble și Unilever se numără printre marile companii de mărfuri ambalate expuse la tarife la importurile din Mexic. Aproximativ 10% dintre livrările P&G în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie au fost din Mexic, potrivit furnizorului de date de import ImportYeti. Aproximativ 2% dintre importurile maritime ale Unilever în Statele Unite provin din Mexic, arată datele. Atât companiile, cât și alte grupuri mari de consumatori, cum ar fi Pepsico și cipurile lui Lay, au investit colectiv sute de milioane de dolari în lanțurile lor de aprovizionare mexicane.