În funcție de modelul de afaceri, de sectorul de piață în care activează compania, de cum este înscrisă în contabilitate cifra de afaceri a unei companii și cât de reglementată este piața în care activează o companiei, impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii care va intra în vigoare de anul viitor va afecta sau nu profitul final al unei companii.
”A fost o lovitură din topor care a afectat pe toți, unii au rămas neafectați, alții foarte afectați. Sunt două indsutrii foarte afectate de acest impozit: automotive și retail. La noi piața de automotive nu este ca în America sau Germania. Noi suntem mai degrabă piață de componente, piață de lhon: volumul este mare, dar marja de profit mică pentru că totul se face la comandă, suntem un fel de piață de outsoursing aici în România”, a declarat Alex Milcev, Partener EY România.
Consultantul fiscal a explicat că pe această piață sunt prin definiție marje de profit de 2% – 3% la cifra de afaceri. Dacă se analizează punctul de convergenta între 1% impozit la cifra de afaceri și aceasta la profit, vom constata că, la o EBITDA de 6%, atunci 1% pe cifra de afaceri este aproximativ egal cu 16% din profit.
”Dacă o companie are marjă de profit de 2%, prin definiție un impozit de 1% din cifra de afaceri îi va dubla impozitul pe profit. Nominal este 16%, practic este 32% sau chiar 40%. Acest fapt practic dublează impozitul pe profit al companiei. Situația este valabilă pentru cei din automotive. În cayul firmelor din energie sau traderii de energie, ei vând o tonă de combustibil cu 200 de euro și pun 50 de cenți. Ei vând zeci de mii de tone. Adică afacerea funcționează, dar un impozit de 0,5% sau 1% pe cifra de afaceri i-au mâncat toată marja de profit, adică în loc să câștige 50 de cenți la nu știu ce cantitate, ei pierd 50 de cenți și atunci rațiunea afacerii dispare. De aceea la ei s-a propus 0,5% în loc de 1%.”, a declarat Milcev.
Consultantul fiscal a arătat că micșorarea la 0,5% a impozitului pe cifra de afaceri în energie nu îi ajută, dar măcar nu îi elimină instantaneu din piață și astfel poate vor mai reuși să supraviețuiască un an de zile în loc să fuzioneze unii între alții și să scurteze lanțurile de distribuție. ”Este de fapt un fel de TVA care se impune pe fiecare lanț. Cei cu volum de peste 5 milioane de euro vor fi cei mai loviți. Asta este extrema volumului mare de business la o marjă de profit mică. Celelalte afaceri care sunt impozitate foarte tare, inclusiv bănci, chiar în zona de telekom, anumite companii care au marja de profit foarte mică. De aceea este o masură care a lovit ca barosul în toți. Se pot produce niște distorsiuni în piață pe care s-ar putea să le regretăm. Mai exact, dacă ai EBITDA sub 6% ai probleme, dacă ai EBITDA peste 6% nu ai probleme”, a concluzionat Alex Milcev.