CE: Crearea unei agenţii europene de apărare a frontierelor, necesară pentru îmbunătăţirea securităţii la graniţele externe
Măsurile prezentate marţi de executivul european ‘vor spori securitatea cetăţenilor noştri’, a subliniat Avramopoulos, după prezentarea acestei noi agenţii, care ar număra efective permanente de circa 1.000 de persoane.
‘Este esenţial să restabilim credibilitatea sistemului nostru de gestionare a frontierelor’, a insistat în faţa europarlamentarilor şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Proiectul prezentat în PE mai trebuie aprobat de eurodeputaţi, precum şi de Consiliul UE (care reprezintă statele membre), la capătul unui proces care ar putea dura mult timp.
Dezbaterile se anunţă a fi dificile, proiectul afectând suveranitatea statelor. Comisia Europeană vrea ca noua agenţie, din care ar urma să facă parte gărzi de frontieră şi gărzi de coastă, să beneficieze de ‘dreptul de a interveni’, inclusiv în state care nu îşi doresc acest lucru, dar numai ca ultimă soluţie.
‘Agenţia ar urma să fie abilitată să ceară statelor membre ca ele să adopte, în timp util, măsuri de corecţie’, pentru a îmbunătăţi situaţia la o frontieră externă, a precizat Comisia Europeană într-un document în care îşi detaliază proiectul.
Dacă ‘deficienţele nu vor fi corectate, agenţia ar putea interveni pentru a fi luate măsuri pe teren, chiar şi dacă statul membru vizat nu solicită asistenţă sau consideră că nu se impune o intervenţie suplimentară’, conform documentului citat.
Construită pe bazele agenţiei europene FRONTEX, noua agenţie ar beneficia de 1.000 de angajaţi permanenţi până în 2020, iar ‘statele membre ar trebui să pună la dispoziţia sa cel puţin 1.500 de agenţi de frontieră’ care să poată fi mobilizaţi în câteva zile, precizează Comisia Europeană.
Controalele la frontiere sunt o competenţă a statelor membre, însă în acest an unele ţări nu au reuşit să limiteze afluxul de imigranţi şi solicitanţi de azil care s-au îndreptat spre Europa şi al căror număr a depăşit 900.000.