Ce datorii au firmele miliardarului Niculae aflate în insolvenţă
Omul de afaceri Ioan Niculae şi-a cerut anul acesta insolvenţa a trei dintre companiile sale din sectorul industrial. Este vorba despre Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş şi Ga Pro Co Săvineşti, firme care operează 3 dintre din cele 6 combinate chimice ale miliardarului şi care sunt deţinute în proporţii variind între 55 şi 70% de către InterAgro, societate controlată tot de Niculae.
Datorii de 36,7 milioane de euro la Amurco
Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, valoarea totală a datoriilor societăţii se cifrează la peste 165,4 milioane de lei (în jur de 36,7 milioane de euro), din care aproximativ 60,8 milioane de lei sunt sub condiţia suspensivă (există litigii). Către buget, compania obligaţii fiscale în valoare de 80,6 milioane de lei, din care 60,8 milioane de lei a fost admisă sub condiţia suspensivă până la data soluţionării irevocabile a contestaţiilor, plus 16,7 milioane de lei, cât este valoarea contribuţiilor, a dobânzilor şi penalizărilor restante. În total, creanţele bugetare se cifrează la 17,3 milioane de lei (în această sumă nu sunt incluse obligaţiile fiscale, acestea fiind trecute la creanţe ale creditorilor beneficiari ai unei cauze de preferinţă).
De asemenea, Amurco a acumulat datorii salariale de 2,8 milioane de lei.
Creanţele chirografare totalizează 30,3 milioane de lei, din care peste 8,3 milioane sunt datorii către Interagro SA, (plus 5 milioane de lei creanţă admisă sub rezerva dovedirii plăţii datoriei către Tiab SA), iar 4,6 milioane de lei către Viromet.
De ce a intrat Amurco în insolvenţă
Potrivit raportului administratorului judiciar, cea mai importantă cauză care a condus la intrearea combinatului în insolvenţă este un control al ANAF din 2013 în urma căruia Fiscul a dispus obligaţii fiscale suplimentare şi o majorare a dobânzilor aferente. Este vorba despre obligaţii de plată suplimentare (accize gaze naturale), majorări şi dobânzi aferente în valoare totală de peste 52,3 milioane de lei, împotriva căreia societatea a făcut contestaţie.
De asemenea, potrivit raportului, sociaetatea a intrat în insolvenţă şi ca urmare a stagnării economiei nnaţionale, a dificultăţilor întâmpinate în privinţa recuperării unor debite restante şi a rentabilităţii de exploatare reduse.
Amurco Bacău (fosta Viromet), societate care se ocupă cu fabricarea îngrăşămintelor şi a produselor azotoase, deţinută de Niculae R Ioan (50% dintre acţiuni) şi Viromet sa Braşov (50%) şi-a cerut insolvenţa în vara acestui an, deschiderea procedurii generale a insolvenţei începând cu 16 iulie.
Decizia de intrare în insolvenţă, potrivit rapoartelor depuse de societate, a venit în contextul în care activitatea de procesare a fabricii fusese suspendată începând cu 27 februarie 2014, pentru o perioadă nelimitată. De asemenea, cu un an în urmă, conducerea societăţii decisese să renunţe la 620 dintre angajaţi, urmare a urmare a unei suspendări temporare a activităţii.
Compania avea la 31 mai 2014 o cifră de afaceri netă de peste 11,5 milioane de lei şi un rezultat net de 11,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în 2011, cifra de afaceri a companiei se cifra la peste 81,1 milioane de lei. În combinat mai lucrau în mai 2014 doar 124 de salariaţi.
Datorii de 167,9 milioane de lei la Nitroporos
O altă companie deţinută de Niculae aflată în insolvenţă este Nitroporos SRL. Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, societatea a acumulat datorii în valoare de 167,9 milioane de lei. Dintre acestea, totalul creanţelor garantate acceptate se cifrează la 104,4 milioane de lei, din care 91,3 milioane de lei către Interagro SA, iar restul de 13 milioane de lei către Direcţia Finanţelor Publice Braşov.
Creanţele salariale ajung la 1,2 milioane de lei, iar cele bugetare la 11,57 milioane de lei. Către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, societatea debitoare are datorii în cuantum total de 10,7 milioane de lei compusă din 6,4 milioane de lei TVA și 4,2 milioane lei dobânzi și penalități TVA înscrise sub condiție. De asemenea, societatea are datorii salariale acceptate în valoare de 1,2 milioane de lei.
Ce se întâmplă la Nitroporos
Activitatea societăţii este suspendată din luna aprilie 2013, când datorită creșterii prețului gazului metan și a celorlalte utilități, precum și scăderea cererii și prețului pe piața de îngrășăminte, firma pentru care se efectua contractul de procesare nu a mai putut susține activitatea de producție pe platformă. În perioada martie- mai 2014 s-au repornit istalațiile de acid azotic și azotat de amoniu dar datorită prețului ridicat al gazelor naturale, principalul cost în fabricarea îngrășămintelor chimice, s-a constatat de conducerea societății că momentan activitatea nu poate fi susținută financiar.
Nitroporos livra cu precădere pentru alte firme ale lui Niculae, printre care Interagro SA București, Interagro SRL Zimnicea, GA-PRO-CO Chemicals SA Săvinești şi Chemgas Holding Corporations SRL.
Datorii de peste 250 de milioane de lei la GA-Pro
Nu în ultimul rând, SC Ga-Pro-Co Chemicals SA a acumulat creanţe admise de 252,3 milioane de lei. Din această sumă, 214,5 milioane de lei reprezintă creanţe garantate, din care datoriile către ANAF constau în peste 42,6 milioane de lei la care se adaugă două creanţe sub condiţie suspensivă de 27 de milioane de lei şi respectiv 21 de milioane de lei. De asemenea, Ga-Pro are de plătit către Interagro 123,3 milioane de lei, creanţe garantate.
Valoarea totală a creanţelor salariale admise în cazul Ga-Pro se cifrează la 4,1 milioane de lei, iar cea a crenţelor bugetare este de 16,1 milioane de lei. Către ANAF, compania lui Niculae are datorii de 15,1 milioane de lei. „Principala cauză care a condus la intrarea societăţii în insolvenţă o constituie nefuncţionarea continuă a instalaţiilor cauzată de preţul mare la materiile prime de bază (gaz metan) şi a utilităţilor, scăderea drastică a cererii şi a preţurilor la îngrăşăminte chimice atât pe piaţa interrnă cât şi pe cea externă”, se arată în raportul administratorului judiciar.