CE decide miercuri dacă va continua procedurile de infringment împotriva Ungariei

Comisia Europeană (CE) va decide miercuri dacă va continua procedurile de infringment lansate în ianuarie împotriva Ungariei, referitoare la legile privind banca centrală, protecţia datelor şi justiţie, a declarat vicepreşedintele CE pe probleme de justiţie Viviane Reding, transmite Portfolio.
Economica.net - mar, 06 mart. 2012, 16:02
CE decide miercuri dacă va continua procedurile de infringment împotriva Ungariei

Disputele cu Uniunea Europeană referitoare la aceste legi au împiedicat Ungaria să înceapă negocierile cu CE şi FMI pentru un program preventiv de finanţare.

Reding a reamintit că CE a decis pe 17 ianuarie să trimită Ungariei trei scrisori oficiale de avertisment, aceasta fiind prima etapă a procedurii de infringment.

Autorităţile ungare au avut la dispoziţie o lună pentru a răspunde tuturor întrebărilor din partea Comisiei Europene şi au făcut acest lucru până la termenul limită de 17 februarie, a arătat oficialul european.

„Răspunsurile la cele trei scrisori sunt mai mult decât vagi”, a spus Reding. Ea a adăugat că CE va decide miercuri ce să facă cu răspunsurile guvernului ungar.

Potrivit Bruxinfo, CE are două opţiuni. Una ar fi încetarea procedurilor de infringment pentru problemele legate de legea băncii centrale care au fost rezolvate. În acest caz, rămâne întrebarea ce se va întâmpla în cazul chestiunilor nerezolvate, respectiv jurământul pe care bancherii băncii centrale trebuie să îl facă pe Constituţie şi limita aplicată salariului guvernatorului instituţiei.

CE ar putea decide pe de altă parte să continue procedura de infringment. O altă variantă care nu poate fi exclusă este ca autorităţile de la Bruxelles să ceară informaţii suplimentare Ungariei, înainte de a trece la etapa următoare a procedurii.

Comisia trebuie să decidă totodată dacă situaţia permite începerea negocierilor oficiale cu Ungaria pentru programul preventiv.

Incertitudinile legate de disputa Ungariei cu Uniunea Europeană pe aceste teme au dus marţi la deprecierea forintului la bursa din Budapesta cu 0,5%, la 294 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.

Indicele bursier BUX este în scădere cu circa 1,3%, tras în jos de acţiunile unor companii mari precum OTP Bank şi Mol, care sunt în coborâre cu 2,6%, respectiv 0,9%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile își gândesc și planifică dezvoltarea. La nivelul Uniunii......
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...