CE demarează o nouă sesiune pentru finanţarea de către municipalităţi a reţelelor de tip Wi-Fi hotspot
„Începând din data de 4 aprilie 2019, ora 14:00, Comisia Europeană lansează un nou apel pentru depunerea de cereri de finanţare de către administraţiile locale în vederea instalării unor puncte de acces public şi gratuit la internet fără fir în cadrul programului WiFi4EU. Programul WiFi4EU (…) lansat de Comisia Europeană oferă bonuri în valoare de 15.000 euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice”, notează arbitrul pieţei telecom.
Noua etapă este cea de-a doua dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, care vor fi lansate până la sfârşitul anului 2020.
În acest context, administraţiile considerate eligibile vor primi un voucher în valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi funcţional în termen de un an şi jumătate de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi şi instalarea hotspoturilor în spaţii publice.
Potrivit sursei citate, administraţiile care primesc un voucher vor trebui să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) şi întreţinerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuită şi de calitate superioară timp de cel puţin trei ani.
Programul este dedicat municipalităţilor din întreaga Uniune Europeană sau asociaţiilor de municipalităţi care acţionează în numele acestora, iar pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să fie înregistraţi pe portalul WiFi4EU.eu. Selecţia câştigătorilor se va face pe principiul „Primului venit”.
Lista administraţiilor locale a fost convenită cu fiecare stat membru şi este disponibilă ca referinţă, astfel încât municipalităţile sau asociaţiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze sau să îşi depună candidatura.
Reţelele finanţate prin intermediul programului WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai acelor reţele care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.
Până în anul 2020 sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.