‘Insistăm ferm asupra faptului că acest referendum nu trebuie să se desfăşoare nici la 11 mai, nici la o dată ulterioară, pentru că, după cum ştiţi, UE susţine pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi un asemenea referendum local neautorizat nu are o legitimitate democratică şi nu poate duce decât la o nouă escaladare’, a declarat în cadrul briefingului cotidian Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton.
În ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin de miercuri atât asupra retragerii forţelor ruse de la graniţa cu Ucraina, cât şi a altor chestiuni, precum solicitarea adresată proruşilor din Ucraina de a amâna referendumul din estul ţării, ea a precizat că acestea reprezintă ‘un prim pas care poate duce la detensionarea situaţiei’.
‘Vom urmări evoluţiile din teren foarte îndeaproape, pentru a vedea dacă vorbele sunt urmate de acţiuni. Credem că este esenţial ca desfăşurarea de alegeri libere şi corecte pe 25 mai să le permită ucrainenilor să-şi aleagă singuri viitorul şi să poată face asta într-un mediu calm şi fără violenţe’, a mai precizat ea.
Nu în ultimul rând, purtătoarea de cuvânt a reiterat apelul UE către Rusia de a retrage ‘aşa-numitul mandat al Consiliului Federaţiei Ruse care permite folosirea forţei pe teritoriul Ucrainei’.
Militanţii separatişti proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, au anunţat joi că au decis să nu amâne referendumul asupra independenţei, prevăzut să aibă loc duminică, 11 mai, după ce preşedintele rus Vladimir Putin lansase un apel în ajun la amânarea acestui plebiscit în scopul favorizării unui dialog între aceştia şi autorităţile de la Kiev pentru dezamorsarea crizei.
Militanţii proruşi au votat în unanimitate în cadrul aşa-numitor consilii populare în favoarea desfăşurării referendumului la 11 mai în estul Ucrainei, a anunţat liderul autoproclametei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin. Decizii similare au fost anunţate şi de liderii separatiştilor proruşi din Slaviansk şi Lugansk.