CE: Deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept

Economica.net
30 01. 2013
proces_1_87108700_25112300

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.

„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Recomandare CE: Candidaţii la procuror general şi şef DNA să fie avizaţi de CSM

Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a susţinut că este necesar să fie un număr semnificativ de candidaţi şi care să obţină avizul pozitiv al CSM.

„Fireşte că era de sperat ca până acum să fi avut un procuror general şi un şef DNA în funcţie”, a mai declarat Mark Gray.

El a amintit că, în ultimele şase luni, Comisia Europeană şi-a exprimat de mai multe ori temerile în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

CE: Parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor anchetaţi să le fie ridicată imunitatea

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.

El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că s-au făcut „ceva progrese” în acest domeniu, dar că apar şi câteva probleme.

Gray a explicat că, pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus „pe calea corectă”, însă în acelaşi timp se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor.

„În raport se precizează ca este nevoie de reglementări clare. (…) Avem încă nişte semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet şi există îndoieli semnificative în legătură cu acest proces şi noi vom monitoriza cu multă atenţie”, a mai spus Mark Gray.